MENIU

Guvernul britanic a trimis o scrisoare către toţi liderii religioși din Regatul Unit

Imamilor britanici li se cere să depună mai multe eforturi în lupta cu radicalizarea. O scrisoare semnată de oficiali ai guvernului de la Londra a fost trimisă către peste o mie de moschei din Regatul Unit, în care liderilor religioşi li se solicită cooperarea în identificarea şi combaterea extremismului. Măsura a fost luată în urma temerilor că un atac terorist ar putea avea loc oricând pe teritoriul Marii Britanii.

Scrisoarea semnată de către Secretarul de Stat britanic pentru comunităţile locale le cere liderilor religioşi din moschei să condamne terorismul şi mai ales acţiunile unor organizaţii precum Statul Islamic. Guvernul de la Londra vrea şi cooperarea imamilor pentru identificarea tinerilor suspecţi de intenţii teroriste.

Iniţiatorul proiectului susţine că sprijină multiculturalismul în Marea Britanie, dar că liderii musulmani trebuie să se implice mai mult în eliminarea extremismului.

"Societatea britanică este foarte diferită faţă de modul în care se prezenta în urmă cu mai multe decenii. Cred că este posibil să fii un bun cetăţean britanic şi să crezi într-o religie diferită de creştinism. Cred că este important să creăm condiţii în care eşti încurajat să vorbeşti cu vecinii tăi. Oamenii nu trebuie să se limiteze doar la contactul cu cei care au aceleaşi valori şi credinţe.", spune ERIC PICKLES, Secretarul de Stat pentru comunităţile locale.

În schimb, unii membri ai comunităţii musulmane s-au declarat insultaţi de scrisoarea oficială.

"Din nefericire, scrisoarea are toate elementele unei decizii destul de proaste. Încurajează teama faţă de Islam, prezintă subiectul drept o confruntare între ,,noi" şi ,,ei", nu ajută cu nimic în construirea alianţelor de care avem nevoie pentru adresarea problemelor cu care ne confruntăm.", spune TALHA AHMAD, avocat.

Guvernul britanic a adoptat măsuri dure şi în cazul presupuşilor jihadişti întorşi din Irak şi Siria. Peste 60 dintre aceştia au fost arestaţi. În schimb, Danemarca a adoptat o strategie cu totul diferită.

Autorităţile daneze au creat un program de reintegrare socială pentru foştii luptători, care sunt consiliaţi psihologic şi ajutaţi să revină la studii sau să îşi găsească locuri de muncă.

Mai multe articole despre:
imam David Cameron Guvern Britanic