MENIU

Grecia vs UE: A nu ajunge la un acord ar fi o nebunie din partea ambelor părți

Louka Katseli, șefa Băncii Naționale a Greciei, a afirmat că ar fi o nebunie să nu se ajungă la un acord în timpul negocierilor de urgență asupra crizei datoriilor Atenei, ce vor avea loc în cadrul summit-ului de la Bruxelles.

Premierul grec Alexis Tsipras se va întâlni luni, în capitala europeană, cu liderii celorlalte 18 state din Zona Euro. Potrivit unor oficiali europeni, dacă nici de data aceasta nu se va ajunge la un acord, Grecia ar putea fi nevoită să introducă, rapid, măsuri de control al capitalului.

BCE a majorat miercuri finanţarea de urgenţă destinată băncilor elene prin programul ELA cu 1,1 miliarde de euro, la 84,1 miliarde de euro, iar un oficial grec a declarat că instituţia a luat vineri o decizie similară, dar nu a precizat suma.

Eşecul negocierilor de luni ar putea determina BCE să limiteze lichidităţile puse la dispoziţia instituţiilor financiare elene, potrivit surselor europene, iar o astfel de decizie ar obliga autorităţile de la Atena să plafoneze retragerile de fonduri din bănci, transferurile de bani în străinătate şi alte tranzacţii financiare.

Mai multe articole despre:
Bruxelles summit Grecia acord