Financial Times: Grecia, gata să accepte condițiile creditorilor. Germania așteaptă referendumul
Grecia nu a plătit tranşa de 1,6 miliarde euro către FMI scadentă pe 30 iunie, însă a venit cu o mișcare surpriză: solicită un nou plan de salvare, în valoare de 29,1 miliarde euro, bani din fondul de urgență al UE. În plus, cabinetul condus de Alexis Tsipras a cerut oficial o păsuire de la FMI, la care Fondul nu a răspuns. UPDATE: Financial Times anunță, miercuri, că premierul Alexis Tsipras este gata să accepte condițiile creditorilor, cu mici modificări, pentru a încheia un nou acord.
UPDATE: Germania a anunțat că, deocamdată, orice noi discuții pe tema acordului cu Atena vor avea loc după referendumul programat pe 5 iulie, scrie BBC. Cancelarul german Angela Merkel exclude noi negocieri pentru un acord de finanţare externă pentru Grecia înainte de referendum.
UPDATE, 16.15. Preşedinele francez Francoise Hollande a adoptat un ton mai conciliant decât oficialii germani cu privire la propunerile de ultimă oră ale grecilor. Nu e timpul pentru declaraţii inransigente, a spus Hollande, ci pentru dialog cu grecii. Cu câteva oremai devreme, ministrul german de Finanţe a avut un discurs foarte dur în Bundestag la adesa guvernului grec.
UPDATE, 16.00. Oficiali europeni spun că noile propuneri ale Greciei nu îndeplinesc solicitările creditorilor. "Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar", au spus oficialii UE.
UPDATE, 15.00. Premierul Tsipras va susţine o conferinţă de presă în scurt timp. Surse citate de presa internationala spun că ar putea anunţa anularea referendumului de duminică.
UPDATE, 14.30. Guvernul grec a trimis un comunicat de presă prin care infirmă ideea că ar fi cedat în faţa creditorilor internaţionali. Potrivit cabinetului condus de Alexis Tsipras, scrisoarea trimisă partenerilor conţine amendamente importante. "Ideea vehiculată în media că Executivul grec ar fi acceptat toate propunerile creditorilor, nu este adevărată", spun oficialii greci.
UPDATE, 14.00. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte prelungirea acordului de finanţare cu Grecia. Potrivit oficialului german, nu există nicio bază solidă pentru "negocieri serioase" cu Grecia în acest moment şi a transmis guvernului Tsipras că trebuie să spună clar ce vrea.
UPDATE: Premierul Greciei a trimis creditorilor europeni o scrisoare în care anunță că este de acord cu condițiile impuse Atenei în schimbul unui nou împrumut ce ar ajuta țara să iasă din criză. Informația nu este oficială, a fost oferită pe surse, de Financial Times.
UPDATE, 1 iulie, ora 11.00. Miniștrii de Finanțe din zona euro discută, miercuri de la ora 18,30, într-o teleconferință, ultimele evoluții din Grecia, a anunțat președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Miniștrii de Finanțe din zona euro s-au reunit de urgență, marți seara, pentru a analiza noua ofertă venită din partea Guvernului de la Atena. Eurogrupul a respins cererea privind prelungirea actualului program de ajutor şi se va reuni din nou, miercuri, pe tema Greciei.
Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, spune că Eurogrupul este deschis încă la încheierea unui acord cu Grecia. Însă, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autoritățile trebuie să accelereze planurile de integrare mai aprofundată a zonei euro, începând cu băncile, potrivit Agerpres.
FMI confirmă că Grecia nu plătit datoria de 1,6 miliarde euro scadentă pe 30 iunie. Statul elen stabileşte un record negativ: este prima ţară dezvoltată care ajunge în situaţia de default în urma unei neplăţi către FMI. Suma este cea mai mare datorie neonorată din istoria Fondului.
UPDATE, ora 23.00. Grecia a propus să suspende referendumul prevăzut pentru duminică asupra propunerilor creditorilor săi (FMI, UE), dacă vor fi reluate negocierile cu Uniunea Europeană.
Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, le-a spus partenerilor din cadrul Eurogrupului, în cursul teleconferinței desfășurate marți seară, că Grecia este pregătită să suspende referendumul, "dacă colegii săi de finanțe ajung rapid la o înțelegere cu el", conform publicației Die Welt care nu citează surse.
UPDATE. ora 22,15. Atena a cerut oficial FMI să amâne plata împrumutului scadent în această noapte. Răspunsul FMI nu a sosit până în acest moment.
UPDATE, ora 21.30. Eurogrupul se va reuni din nou miercuri dimineață pentru a discuta situația Greciei. oficialii greci vor trimite miercuri un plan revizuit de masuri.
Grecia cere bani din fondul de urgență al UE. Vrea să pună la plată 4 țări din Europa
UPDATE, ora 21,20. La Atena, cel puțin 20.000 de persoane au manifestat marți seara în favoarea unui răspuns 'Da' în cadrul referendumului ce va fi organizat duminică de guvernul condus de Alexis Tsipras și pentru susținerea măsurilor bugetare și a reformelor cerute Greciei de către creditori.
UPDATE, ora 21.15. Ministrul finlandez de Finante a scris pe Twitter că teleconferinta Eurogroup s-a încheiat și "extinderea programului sau anularea datoriilor nu sunt posibile".
UPDATE, ora 21.00. Zona euro a refuzat să extindă programul de ajutor financiar acordat Greciei, care expiră la ora 22.00 GMT, a anunțat ministrul slovac de finanțe pe contul său de Twitter la finalul unei teleconferințe a Eurogrupului, potrivit AFP. "Data limită pentru extinderea programului a fost la sfârșitul săptămânii trecute. Din cauza procedurilor parlamentare, este imposibil să fie extins dincolo de ziua de astăzi" (marți), a scris ministrul Peter Kazimir pe contul său de Twitter.
UPDATE, ora 19.30: Miniștrii de finanțe din zona euro se reunesc marți seară, de la ora 20 ora României într-o ședință de urgență pe tema Greciei, a anunțat șeful Eurogrului, Jeroen Dijsselbloem.
Eurogrupul va discuta planul de salvare trimis în ultima clipă de Guvernul condus de Alexis Tsipras, cu doar câteva ore înainte ca Grecia să rămână "în aer", fără un acord care să-i permită plata datoriilor.
UPDATE, ora 17.30. Guvernul de la Atena s-a reunit în ședință de urgență. Potrivit unor surse citate de presa germană, Alexis Tsipras ar putea pleca la Bruxelles pentru a discuta contraoferta Greciei pentru creditori.
UPDATE, ora 17.00. Șeful Guvernului de la Atena vine cu o contraofertă pentru creditorii internaționali Comisia Europeană-FMI-BCE: un nou acord de bailout pe 2 ani cu restructurarea datoriilor.
Premierul Alexis Tsipras a solicitat asistență financiară prin Mecanismul de Stabilitate Europeană, potrivit Bloomberg. Acordul cerut ar acoperi toate nevoile de lichiditate ale Greciei și un plan de restructurare a datoriilor.
Grecia vrea un nou acord pe 2 ani
UPDATE: Grecia nu va plăti marți tranșa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internațional (FMI), dar Atena speră încă la un acord de ultim moment cu creditorii privind pachetul de ajutor, a confirmat ministrul elen de finanțe Yanis Varoufakis, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Întrebat de jurnaliști, la intrarea în ministerul pe care îl conduce, dacă Grecia va plăti tranșa datorată și al cărei termen limită este marți, Varoufakis a spus: 'Nu'.
Varoufakis și-a exprimat totuși speranța în privința ajungerii la un acord de ultim moment cu creditorii marți, ziua în care expiră actualul program de asistență financiară.
UPDATE 12.36. Premierul Alexis Tsipras a răspuns, la propunerea lui Juncker, declarând că ia în calcul această ultimă ofertă venită din partea Uniunii Europene, informează Greek Daily, citat de Reuters.
Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-și trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgență a Eurogrupului (miniștrii de finanțe din zona euro).
Totuși, există slabe indicii că Tsipras este pregătit să renunțe la poziția de până acum, când a respins în mod repetat oferta prezentată Greciei de creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) și considerată ''umilitoare'' de către Atena.
Un oficial guvernamental grec a declarat că a ascultat interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că ''Alexis Tsipras va vota 'nu' duminică'', referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia cu privire la oportunitatea acceptării ofertei de asistență financiară internațională pentru această țară din zona euro.
Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și a anunțat că va cumula într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până la finalul lunii iunie.
Țările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanțare suplimentară de la FMI și, în ultimă instanță, pot pierde statutul de membru al organizației.
Măsuri pentru protejarea pensionarilor
Grecia va redeschide, miercuri, o mie de sucursale bancare, pentru a-i mulțumi pe pensionarii care nu folosesc cardurile, a anunțat, marți, Ministerul de Finanțe de la Atena, transmite Reuters.
Sucursalele vor fi deschise până la sfârșitul săptămânii, iar pensionarii vor putea retrage până la 120 de euro.
Ministerul de Finanțe a dat asigurări că depozitele bancare sunt în siguranță.
Băncile grecești vor fi închise pe întreaga perioadă a acestei săptămâni în avanpremiera referendumului din 5 iulie, în condițiile în care autoritățile de la Atena au impus restricții asupra mișcărilor de capital pentru a evita intrarea în colaps a sistemului bancar elen pe fondul retragerilor masive de depozite.
Anterior, Reuters a informat că Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei vizând majorarea cu șase miliarde de euro a plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, dar cu toate acestea a promis că va menține deschisă această linie până la referendumul din 5 iulie.
BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.