MENIU

Geoană: ”Este o declarație de război împotriva Europei. Ne aflăm în cea mai complicată perioadă”

Exploziile de pe aeroportul din Bruxelles și de la o stație de metrou din apropierea unor sedii UE reprezintă o ”declarație de război” la adresa Europei și un grav atac la adresa modului de viață european, a declarat Mircea Geoană, la Realitatea TV, adăugând că Europa se află ”în cea mai complicată perioadă a sa”.

”Este o declarație de război împotriva Europei. Alegerea Bruxelles-ului este evident legată și de capturarea celui care afost creierul atentatelor de la Paris. Faptul că Bruxelles-ul a fost atacat in punctele sale critice depășește dimensiunea belgiană a acestei odioase crime. Este o declarație de război explicită”, consideră Mircea Geoană.

Acesta a mai precizat că în ultimele câteva zile au pătruns în Europa în jur de 70 potențiali teroriști cu scopul de a avea o suită de acte teroriste de acest gen. 

”Europa trebuie să stea unită, pentru că riscul pe care-l avem este ca emoția de după acest atentat și criza refugiaților vor fi speculate de către ultranaționaliști... mi-e teamă că tot ce înseamnă imigranți economici din Europa de Est, cum e cazul românilor, al bulgarilor, să nu fie cumva asimilați cu această imigrație din Orientul Mijlociu”, mai consideră Geoană.

În opinia sa, în Europa este nevoie de o ”vigoare fără precent”, și în sensul colaborării între serviciile de informații. ”Suntem în cea mai complicată perioadă pe care Europa o are de înfruntat. Suntem în fața celui mai grav asalt la adresa modului de viață european, de la Cruciade”, a concluzionat Mircea Geoană.

Două deflagrații puternice au avut loc pe aeroportul Zaventem din capitala Belgiei, marți dimineață. Prima pistă este cea a unui atentat terorist, dar nicio declarație oficială nu a fost formulată deocamdată în acest sens. Poliția belgiană a anunțat că cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite. Presa precizează că numărul persoanelor decedate este de cel puțin zece. La o oră după exploziile de pe aeroport, o nouă explozie a avut loc la metrou. Între timp, gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă.  

Două explozii puternice au avut loc pe aeroportul din Bruxelles - FOTO și VIDEO

Fiica lui Rednic, martoră la explozia de pe Aeroportul din Bruxelles: "Au căzut tavane, era nebunie"

Iulian Chifu: ”În zona exploziilor de pe aeroport putea intra orice cetățean, fără control”