MENIU

Generalul (r) Grumaz, despre summitul NATO: A reconfigurat politicile de securitate în Europa

Generalul (r) Alexandru Grumaz, analist militar, a susținut, în direct la Realitatea TV, că summitul NATO de la Varșovia a reconfigurat politica de securitate în Europa, explicând că acesta a fost organizat ca răspuns la intervențiile Rusiei în Ucraina.

Totodată, analistul militar a declarat că deciziile și concluziile stabilite în cadrul summitului NATO au avut ca bază protejarea cetățenilor europeni și stabilirea ariei granițelor.

"Summitul de la Varșovia nu a făcut altceva decât să reconfigureze politica de securitate în Europa. Concluziile pe care summitul le-a elaborat au la bază doi piloni foarte importanți: protejarea cetățenilor europeni, printr-o apărare și o descurajare moderne, și stabilirea ariei de la zona granițelor. Trebuie să fim bine înțeleși că toate măsurile adoptate în cadrul summitului vin ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia și ca urmare a intervenției în Ucraina", a spus Alexandru Grumaz.

"Ultimul exercițiu pe care l-au avut rușii a avut ca temă invadarea a 4 state din nordul continentului: Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia. Cu puțini ani în urmă, a mai fost un exerciție de simulare a unui atac nuclear în Suedia și Norvegia. Deci indiferent cum vrem să împachetăm summitul de la Varșovia, adevărul brutal este că el s-a concentrat pe flancul nord-estic", a continuat generalul.

Alexandru Grumaz a vorbit și despre proiectul de la Marea Neagră, despre care susține că a creat o problemă în Bulgaria.

"Bulgaria a făcut câteva chestiuni diplomatice puțin necontrolate. Președintele, la conferința de presă, a spus că e de acord, prim-ministrul a spus că vrea iole, ministrul Apărării a spus că tema este în discuție. Problema Mării Negre este în discuție la NATO. Mai mult, ultima chestiune pe care a ridicat-o Boyko Borisov a fost demilitarizarea Mării Negre. Mergem pe un subiect care pentru Boyko Borisov înseamnă un subiect economic, iar pentru Bulgaria un subiect militar", a spus analistul militar.

Acesta a explicat că, la summitul NATO de la Varșovia, România a obținut "lucruri de bun simț" fiind de partea Statelor Unite, Polonia și Țărilor Baltice.

"La summitul NATO s-au confruntat, nu zic 2 grupări, 2 idei: una susținută de Franța și Germania – o relație bună cu Rusia, cu Hollande care a declarat că nu vrea o implicare a NATO într-o relație Rusia-Europa - și una susținută de SUA și Polonia. Să nu uitm că ceea ce noi am obținut la summit se datorează, jumătatea, contribuției SUA. Am fost de partea Statelor Unite, Poloniei și a Țărilor Baltice. Eu cred că ceea ce s-a obținut, ceea ce România a obținut sunt lucuri de bun simț. Și mi se pare normal, a fost o continuare a summitului din Țara Galilor, s-au făcut pași importanți pe linia Mării Negre, având în vedere că Turcia își consolidează flota militară. Bulgaria va fi nevoită, până la urmă, să participe la această flotă, care probabil că undeva în perspectiva anului 2025 va fi constituită în Marea Neagră", a susținut Grumaz.

De asemenea, generalul este de părere că România este într-o poziție favorabil după summitul NATO, în ceea ce privește venirea celor peste 1.000 de militari americani la baza Mihail Kogălniceanu.

“Ca o concluzie a summitului NATO, s-au întins acele linii roșii care, dacă sunt trecute, alianța activează articolul 5. Nu cantitatea este importantă la ora actuală și numărul de oameni. Pentru că, dacă ne uităm, România este într-o poziție favorabilă, pentru că primește un batalion greu, iar Kogălniceanu devine dintr-o bază militară de transfer o bază militară americană. Toate aceste fire roșii trase pe flacul estic avertizează Rusia că, în momentul în care le depășește...”, a conchis Alexandru Grumaz.

 

Mai multe articole despre:
NATO Alexandru Grumaz analist militar