MENIU

GALERIE FOTO. Summit-ul NATO de la Varşovia. Obama şi Tusk, imaginea care face înconjurul lumii

<p>Moscova: NATO se concentrează pe o amenințare neexistentă</p>

Președintele Klaus Iohannis participă vineri și sâmbătă la Summitul NATO, alături de lideri politici mondiali. Pe pagina de facebook a şefului Consililului European, Donald Tusk, dar şi pe site-ul Alianţei au apărut mai multe fotografii de la întâlnirile dintre şeful NATO, Jens Stoltenberg, şefii de stat din UE, preşedintele SUA, Barack Obama, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Reprezentativă este fotografia de la întâlnirea Obama-Tusk-Juncker, în care Tusk îl priveşte foarte dur pe preşedintele american. Reamintim că 1 000 de militari americani, impreuna cu tehnica militara blindata si mecanizata va fi desfasurat la baza de la Mihail Kogalniceanu ca parte din brigada mecanizata pe care SUA o trimite in Europa.

Președintele a salutat anunțul secretarului general al NATO cu privire la înființarea unei brigăzi multinaționale în România.

"Am ajuns la Varșovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ca Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii", a spus Iohannis pe Facebook. 

Trupele vor fi detasate pe termen lung, dar vor fi rotite la fiecare noua luni cu celelalte trupe din cadrul brigazii americane. Militarii americani ce vor ajunge in Romania, prin rotatie, sunt parte a acordurilor bilaterale si nu au legatura cu Brigada Multinationala NATO ce va fi formata in tara noastra si la care, pana in prezent cel putin, doar Romania si Bulgaria s-au angajat ca trimit militari.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a prezentat vineri priorităţile Alianţei în timpul reuniunii la vârf şi a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar, notează News.ro.