MENIU

Franța, Marea Britanie și Germania primesc marile portofolii economice

Franța, cu Pierre Moscovici la afaceri economice, Marea Britanie, cu Jonathan Hill la servicii financiare, și Germania, cu Günther Oettinger la economie digitală, au primit trei dintre marile portofolii economice în noua Comisie Europeană,   relatează AFP.

Președintele noii formule a Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a creat și șapte posturi de vicepreședinți, pentru a pilota marile priorități ale Uniunii Europene, informează Agerpres.

Fostul premier finlandez, Jyrki Katainen, va răspunde de "locuri de muncă și creștere", în timp ce letonul Valdis Dombrovskis, susținător al austerității bugetare, va coordona politicile privind "euro" și "dialogul social".

Trei posturi de vicepreședinți sunt atribuite femeilor, printre care italianca Federica Mogherini, desemnată, în prealabil, șefă a diplomației europene, și bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, fostă responsabilă cu ajutorul umanitar, însărcinată cu coordonarea "bugetului și resurselor umanitare".

Jean-Claude Juncker și-a desemnat, în premieră, o mână dreaptă, "adjunct" al președintelui CE, în persoana olandezului Frans Timmermans.

În ceea ce privește "marile priorități", acestea vor viza "politica externă", cu criza din Ucraina, "lupta împotriva birocratizării excesive", "creșterea, locurile de muncă și investițiile", precum și "lansarea unei veritabile uniuni a Energiei", a mai precizat Juncker.

Membrii noului executiv comunitar urmează să fie audiați de diverse comisii din Parlamentul European, urmând ca acesta să se pronunțe prin vot, în plen, asupra întregii Comisii Europene, în sesiunea 20-23 octombrie, de la Strasbourg. Noii comisari ar urma să-și înceapă mandatele la 1 noiembrie,

Mai multe pe Agerpres