MENIU

Fotografia înduioşătoare care a schimbat viaţa unei familii de refugiaţi sirieni

Cu ajutorul reţelelor sociale, drama unui bărbat necunoscut, care vindea pixuri trecătorilor ţinându-şi în braţe copilul, a devenit o poveste cu final fericit. Sirianul fugit din calea războiului, împreună cu cei doi copii ai săi, încerca să câştige suficient să aibă ce mânca.

Atunci când Gissur Simonarson, un activist din Oslo, Norvegia, a postat o imagine cu un tată care vinde pixuri pe străzile din Beirut în timp ce-şi cară pe un umăr fiica adormită, a dat naştere unei mişcări ce a adunat peste 6.000 de persoane, notează CNN, citat de Adevărul.ro. 

„Este o imagine emoţionantă. Vezi expresia feţei lui şi modul în care ţine pixurile, ca şi cum sunt tot ce are pe lume“, a declarat Simonarson pentru CNN. În doar câteva ore, oameni din jurul lumii au început să întrebe cum pot să-l ajute pe tatăl sirian. Însă activistul norvegian nu ştia cine e omul sau cine a făcut fotografia. Şi aşa au intrat în priză reţelele sociale, activiştii rugând oamenii să-l localizeze pe vânzătorul de pixuri, fiind creat #BuyPens (cumpără pixuri).

După o căutare de două zile, Simonarson l-a găsit pe Abdul. Tatăl singur cu doi copii a fost copleşit să afle că e subiectul unei căutări internaţionale. Fiica sa de 4 ani, cea care doarme în fotografie, a fost foarte bucuroasă şi a rugat unul dintre activiştii care au ajutat la găsirea ei să facă o fotografie cu ea. Campania de pe reţelele sociale a făcut ce promisese şi l-a ajutat pe Abdul, sirianul care a fugit din Yarmouk, unul dintre cele mai îngrozitoare locuri din Siria. În doar 30 de minute, campania lui Simonarson a reuşit să strângă 5.000 de dolari.

„Cred că această campanie dovedeşte că umanitatea nu s-a pierdut“, a transmis Simonarson pe Twitters. În 24 de ore, aproape 3.000 de persoane au reuşit să strângă peste 80.000 de dolari pentru Abdul.

„Când a auzit de suma care s-a strâns, pur şi simplu a izbucnit în lacrimi. Era atât de recunoscător, spunea încontinuu «mulţumesc pentru generozitatea voastr㻓, explică Simonarson.

Abdul spune că în sfârşit îşi poate trimite cei doi copii la şcoală. Bărbatul de 35 de ani, care înainte de războiul din Siria a lucrat la o fabrică de ciocolată, spune şi că vrea să ajute alţi refugiaţi cu banii strânşi. Abdul este unul dintre cei peste patru milioane de refugiaţi, mulţi dintre ei chinuindu-se să supravieţuiască în Turcia, Iordania sau Liban.