MENIU

Fostul şef FBI, audiat în scandalul Trump-Moscova: Acuzaţiile Adminstraţiei Prezidenţiale, minciuni

Moment de cotitură în mandatul preşedintelui american Donald Trump. Fostul director al FBI, James Comey,  adepus mărturie în Senat cu privire la tentativa lui Trump de a obstrucţiona investigaţia despre legăturile preşedintelui cu Rusia. Comey a declarat în cadrul audierii că dacă ar fi fost mai puternic, ar fi spus imediat că Donald Trump i-a cerut indirect să renunţe la investigaţie, dar a fost pus şi simplu uimit de discuţie, completând că s-a întâlnit de 9 ori cu Trump în ultimele 4 luni. 

Redăm cele mai importante declaraţii ale fostului şef FBI:

Întrebat de ce nu a spus nimic in momentul in care Trump i-a cerut sa lase investigatia asupra lui Flynn, Comey a spus: "Poate daca aş fi fost mai puternic, aş fi facut-o, am fost uimit de conversatie. Totodată, solicitat să precizeze dacă presedintele Trump i-a cerut direct sa renunte la anchetarea lui Flynn, Comey a spus că nu, dar: "Am luat cuvintele lui Trump ca pe o direcţie."

Pe de altă parte, James Comey a afirmat explicit că Administraţia Trump a decis să îl defăimeze, prin afirmaţiile spuse: 

„Am fost derutat când am aflat de la televizor că preşedintele m-ar fi demis din cauza anchetei legate de Rusia. Şi apoi am aflat, tot din presă, că preşedintele le-a spus altor persoane, într-o discuţie privată, că demiterea mea a însemnat o ridicarea unei mari presiuni în privinţa investigaţiei despre Rusia”, a spus Comey.

 Comey: "Doar minciuni"

„Deşi legal, nu este nevoie de nicio motivaţie oficială pentru demiterea unui director al FBI, Administraţia Trump a ales să mă defăimeze şi, mult mai important decât acest lucru, să defăimeze FBI, prin declaraţii potrivit cărora instituţia este în degringoladă, că era condusă necorespunzător, că angajaţii şi-au pierdut încrederea în şeful FBI. Toate acestea au fost doar minciuni. Vreau ca naţiunea americană să ştie acest adevăr: FBI este o instituţie onestă, puternică, este şi va fi întodeauna o instituţie independentă”, a adăugat el.

Întrebat de senatorul Mark Warner dacă are vreo îndoială că Rusia a interferat în alegerile prezidenţiale din SUA, James Comey a răspuns "nu". Apoi, Comey a spus că este încrezător că niciun vot exprimat în cadrul alegerilor din 2016 nu a fost modificat. "Nu sunt în măsură să spun dacă Trump a încercat să obstrucţioneze ancheta", a spus James Comey.

Președintele Comitetului pentru Informații din Senatul american, republicanul Richard Burr, a declarat că americanii trebui să afle toate versiunile despre controversata chestiune ce privește investigarea posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA.

Cei mai înverşunaţi adversari ai lui Trump speră ca această audiere să ducă la suspendarea preşedintelui. Donald Trump l-a concediat pe fostul director FBI James Comey pe 9 mai.