MENIU

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a fugit la Bruxelles și ar putea cere azil politic

Puigdemont

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a părăsit Spania pe fondul acuzaţiilor de rebeliune, scrie independent.co.uk. El urmează să anunțe ce intenții are - dacă va cere azil politic sau dacă a venit doar pentru întâlniri politice

Potrivit oficialilor din guvernul spaniol, Puigdemont se afla la Bruxelles.

Presa spaniolă scrie că fostul lider catalan ar fi fost însoţit de alţi membri ai guvernului catalan.

Ministrul spaniol de externe a anunţat că ar fi surprins dacă Belgia i-ar acorda azil liderului demis al Cataloniei, Carles Puigdemont.

Alfonso Dastis a declarat că nu ar fi o situaţie normală dacă acest lucru s-ar întâmpla. Domnul Puigdemont a plecat în Belgia după ce procurorul general al Spaniei a ameninţat că va formula acuzaţii de revoltă împotriva sa. Avocatul belgian al fostului lider catalan a explicat că acesta „a venit în Belgia în primul rând pentru că este capitala Europei, iar în al doilea rând se află aici legal. Are dreptul de a veni aici. Nu se ascunde aici şi sunt de părere că este mai bine să fie aici, la Bruxelles, decât la Barcelona„.

Acţiunea vine după ce ministrul belgian de azil şi migraţie, Theo Francken, a declarat că Carles Puigdemont ar putea solicita azil politic în Belgia.

Procurorul general al Spaniei a anunţat, luni, că fostul lider catalan Carles Puigdemont, alături de alţi foşti oficiali ai regiunii, vor fi acuzaţi de rebeliune, după ce Parlamentul regional a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

Săptămâna trecută, Parchetul General din Spania a precizat că va iniţia o procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă 30 de ani de închisoare.

sursa

Mai multe articole despre:
Spania azil Catalonia rebeliune Carles Puigdemont