Fostul șef al Pentagonului critică politica lui Barack Obama în privința Siriei
Decizia lui Barack Obama de a renunța să lovească regimul lui Bashar Al-Assad în 2013 i-a afectat credibilitatea, a afirmat Chuck Hagel, care la acea dată era secretarul Apărării în administrația americană, potrivit AFP.
"Nu am nicio îndoială" că acest episod "a diminuat credibilitatea cuvintelor președintelui", a subliniat Chuck Hagel, care s-a exprimat pentru prima dată în public după plecarea sa de la Pentagon în februarie, într-un interviu publicat vineri de revista Foreign Policy, citat de Agerpres.
La 30 august 2013, Chuck Hagel a aflat dintr-un apel telefonic al președintelui Obama că acesta renunță în final să mai lovească regimul sirian, chiar dacă Damascul depășise "linia roșie" fixată de președintele american, și anume utilizarea armelor chimice contra propriei populații.
Cu toate acestea, Statele Unite erau pregătite să acționeze, fostul secretar al Apărării petrecându-și ziua cu finalizarea pregătirilor pentru loviturile cu rachete Tomahawk contra Damascului de pe vasele aflate în Marea Mediterană.
Încrederea aliaților SUA a fost zdruncinată de această renunțare, a subliniat el, adăugând că și în prezent sunt lideri străini care i se plâng de decizia președintelui american.
Pentru Chuck Hagel, un fost luptător în Vietnam astăzi în vârstă de 69 de ani, episodul ilustrează dificultatea executivului american de a formula un răspuns coerent la criza siriană.
El regretă în special interminabilele reuniuni cu serviciile lui Susan Rice, la acea dată consilier al președintelui Obama pentru securitatea națională.
"Ne petreceam vremea respingând deciziile dificile. Și mereu era prea multă lume în sală", a acuzat el.
În prezent, administrația Obama "are în continuare probleme cu strategia politică" legată de Siria, dar "secretarul John Kerry a progresat spre strategia corectă", a mai afirmat Chuck Hagel, menționând discuțiile în curs cu Rusia, Iranul și guvernele arabe.
Fostul secretar al Apărării a apreciat, de asemenea, că Statele Unite ar fi "putut și trebuit să facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina în fața Rusiei, livrând mai mult material militar neletal.
Ca și predecesorii săi Robert Gates și Leon Panetta, Chuck Hagel și-a exprimat regretul în fața ingerințelor excesive ale Casei Albe în afacerile interne ale Pentagonului.
Însă "am în continuare o relație foarte bună, foarte pozitivă" cu președintele Obama, a ținut el să menționeze.