MENIU

Fost deţinut de la Guantanamo, arestat în Franţa. E acuzat de sprijin acordat islamiştilor

Un fost deținut de la Guantanamo a fost arestat și inculpat vineri pentru sprijin acordat unor persoane care doreau să plece la jihad în Irak și Siria, au declarat sâmbătă agenției France Presse surse care cunosc cazul.

Saber Lahmar, algerian, în vârstă de 48 de ani, se stabilise în Franța din 2009, când a fost eliberat din închisoarea americană din Cuba. Fost director al bibliotecii din Sarajevo, el fusese arestat în Bosnia după atentatele din 11 septembrie 2001 și închis la Guantanamo imediat după inaugurarea centrului de detenție, în ianuarie 2002. Bosniacii l-au predat alături de alți cinci algerieni, suspectați de pregătirea unui atentat împotriva ambasadei Statelor Unite din Sarajevo. Lahmar a afirmat de mai multe ori că a fost torturat la Guantanamo, de unde a fost în cele din urmă eliberat în lipsa oricăror probe că ar fi intenționat să ajungă în Afganistan pentru a lupta împotriva forțelor americane și aliate, scrie Agerpres. 

Algerianul a fost reținut la Bordeaux, iar un judecător de instrucție din Paris a decis vineri seara să aprobe arestarea sa preventivă sub acuzația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni cu caracter terorist. Luni și marți, poliția interogase alte șase persoane din anturajul său.

Grupul este suspectat că ar fi ajutat financiar și logistic și ar fi sprijinit moral mai multe persoane care doreau să ajungă în zona de conflict din Irak și Siria, afirmă sursele AFP. Potrivit unui bilanț al autorităților, la 20 martie, acolo se găseau aproape 700 de cetățeni francezi sau rezidenți din Franța, dintre care aproape 300 de femei. Dintre acești combatanți, 250 au fost uciși.

Mai multe articole despre:
Franţa Guantanamo islamişti saber lahmar