MENIU

Finlanda a început construirea gardului de la frontiera cu Rusia. Când va fi gata?

Finlanda a început construirea unui segment de 200 de kilometri din gardul prin care-și va securiza frontiera spre Rusia. Amenajarea ar urma să fie gata în 2026 și va fi prevăzut cu echipamente de supraveghere.

Gardul este construit din oțel și va acoperi, într-o primă fază, 200 de kilometri din totalul de 1.300 de kilometri de graniță dintre cele două state. Va avea trei metri înălțime, va fi echipat cu sisteme de supraveghere și va costa 380 de milioane de euro, conform Reuters, citat de Biziday.

 

Reprezentantul poliției a explicat că statul se concentrează pe zonele considerate critice, care ar putea fi folosite pentru migrația la scară largă, deoarece sunt zone de pădure.

 

Măsura fusese propusă încă de anul trecut de conducătorii din Finlanda, care se tem că în scenariul invadării Ucrainei și apropierea țării de NATO, Rusia ar putea face presiuni asupra sa prin trimiterea unui număr mare de migranți și solicitanți de azil.

 

O situație asemănătoare s-a produs în 2021, când Belarus a trimis mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa, la granița cu Polonia. 

 

Poliția de frontieră finlandeză a informat că, în ciuda îngrijorărilor, până acum nu au existat probleme majore legate de migrația ilegală. Până acum, granița dintre Finlanda si Rusia era marcată doar de un gard de sârmă, nu foarte înalt, care avea scopul de a opri animalele, nu oamenii. 

 

Mai multe articole despre:
finlanda gard rusia nato granita