MENIU

Filmare cutremurătoare din Coreea de Nord: Fete arestate pentru vizionarea de filme sud-coreene

Recent, imagini din Coreea de Nord au provocat un val de șoc la nivel internațional, după ce au dezvăluit tratamentul brutal la care sunt supuși cetățenii, inclusiv adolescenții, pentru simplul act de a viziona filme și videoclipuri sud-coreene. 

Filmările, obținute de compania sud-coreeană KBS Media, surprind un grup de fete, printre care și o elevă de doar 16 ani, care sunt supuse umilinței publice și arestate pentru infracțiunea de a accesa producții media interzise.

Control total asupra informației în Coreea de Nord

Sub regimul strict al lui Kim Jong-un, Coreea de Nord impune un control total asupra fluxului de informații din țară, interzicând cetățenilor accesul la orice formă de media străină, inclusiv muzică, filme sau seriale TV din Coreea de Sud. Cei care încalcă aceste interdicții se confruntă cu pedepse severe, care pot varia de la umilință publică până la închisoare sau, în unele cazuri extreme, chiar execuție.

În înregistrările obținute de KBS, o tânără numită Choi apare în timpul unei ședințe de denunț public, un ritual folosit în regimurile comuniste pentru a pedepsi și umili public pe cei care încalcă regulile. Cu lacrimi în ochi, Choi își recunoaște „greșeala” de a fi ascultat și distribuit „propagandă impură” – termen folosit de autorități pentru a descrie materialele sud-coreene. La scurt timp după mărturisire, fata este dusă în cătușe, într-o scenă ce a stârnit consternare.

Mai mulți adolescenți au fost încătușați

Deși pedepsele publice nu sunt neobișnuite în Coreea de Nord, acest caz a șocat mulți observatori, inclusiv pe o femeie numită Jang, care a reușit să fugă din țară în 2020. Ea s-a declarat uluită de vârsta fragedă a celor pedepsiți și de severitatea măsurilor aplicate: „Nu am mai văzut niciodată elevi pedepsiți în acest mod. Faptul că au fost încătușați este cu adevărat șocant pentru mine,” a declarat Jang pentru KBS.

Filmarea face parte dintr-o serie de peste 10 înregistrări, majoritatea fiind realizate după luna mai 2021, evidențiind escaladarea măsurilor represive ale regimului nord-coreean.

Începând cu 2020, Coreea de Nord a înăsprit drastic controlul asupra mass-media și a introdus așa-numitele „legi ale răului” pentru a reprima influențele externe și pentru a proteja loialitatea cetățenilor față de regim. Aceste legi vizează în mod specific consumul de cultură sud-coreeană, inclusiv seriale TV, filme și muzică K-pop.

Un raport din 2023 al Ministerului Unificării din Coreea de Sud a scos la iveală mărturii cutremurătoare ale nord-coreenilor care au reușit să evadeze, relatând execuțiile publice ale unor tineri pentru simpla vizionare a serialului „Squid Game” sau pentru ascultarea muzicii K-pop. Aceste mărturii oferă o privire înspăimântătoare asupra modului în care regimul controlează și pedepsește accesul la cultura străină.

Difuzarea subterană a producțiilor Sud-Coreene

În ciuda riscurilor uriașe și a pedepselor severe, materialele video sud-coreene continuă să ajungă în Coreea de Nord. Activiștii din Sud desfășoară operațiuni periculoase pentru a contracara cenzura, trimițând baloane cu unități USB pline cu seriale și muzică peste graniță. Aceste acte de „rezistență culturală” oferă o rază de speranță pentru cetățenii nord-coreeni, dar și un motiv de îngrijorare pentru regimul de la Phenian, care își intensifică în mod constant măsurile de control și represiune.

Aceste imagini și mărturii subliniază dimensiunea opresiunii din Coreea de Nord și demonstrează cum accesul la informație și cultură poate deveni o infracțiune gravă într-un regim totalitar.