MENIU

Femeile care fac avort, condamnate la moarte! E aproape ca în România lui Ceaușescu

Avortul a fost multă vreme interzis în România. Odată cu democrația a venit și libertatea pentru femei să decidă asupra corpurilor lor. Dar lucrurile pare că se întorc în comunism cu un proiect de lege șocant. Acesta presupune că femeile prinse că fac avort să fie condamnate la moarte. Deocamdată, nimeni nu știe unde va duce o așa procedură, dar cert e că s-a stârnit un scandal de dimensiuni incredibile. 

În Statele Unite ale Americii, o țară pe care o credeai democrată și liberă, a apărut un proiect de lege cel puțin oribil. Republicanul Tony Tinderholt ar vrea să interzică avortul în orice stadiu al sarcinii. Mai mult, el vrea ca toate femeile să fie catalogate drept criminali și să fie condamnate împreună cu medicii care derulează astfel de acțiuni.

Acțiunea "Abolirea avortului în Texas" sau "House Bill 896", introdusă de republicanul Tony Tinderholt în ianuarie 2019, are ca scop "protejarea drepturilor copiilor nenăscuți". Sau cel puțin asta e scuza sub care e promovată.

De ce a ajuns proiectul de lege despre avort în atenția tuturor?

Odată cu acest proiect de lege, circa 500 de persoane au depus mărturie în sprijinul legislației. Alte 54 de persoane au depus mărturie împotriva acesteia. 

Ce prevede proiectul de lege contra femeilor care fac avort? "Un copil viu, din momentul fertilizării, are aceleași drepturi, puteri și privilegii ca cele garantate sau acordate de legile acestui stat oricărui alt copil", se arată în acesta. Astfel, avortul ar fi judecat drept crimă.

Proiectul de lege va fi dezbătut, dar votul pentru acest proiect de lege nu a fost încă programat. Mai mult, în Alabama, statul american în care Congresul local este dominat de republicani, a propus scoaterea avorturilor în afara legii și pedepsirea aspră a celor care încalcă această interdicție.

În 2017, Tony Tinderholt a introdus un proiect de lege similar, dar a fost respins. El a fost plasat sub protecția statului după ce a primit amenințări cu moartea pentru propunerea sa. Atunci el a spus că e important să protejăm viața. Mai mult, a făcut o paralelă cu un șofer beat care omoară o femeie însărcinată și e condamnat de două ori.

De asemenea, Kentucky și Mississippi au interzis avortul din momentul în care este depistată bătaia de inimă a fătului, adică din săptămâna a șasea de sarcină. Deocamdată, scandalul din America prinde proporții, scrie The Root.