MENIU

Extrema-dreaptă câștigă primul tur al prezidențialelor în Brazilia. Luptă strânsă în turul II

<p>Jair Bolsonaro</p>

Candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a întrunit 46,46 % din voturi la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, urmând să-l înfrunte într-un al doilea tur pe reprezentantul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a obţinut 28,69%, transmite AFP, care citează rezultatele aproape definitive (98% din buletinele de vot numărate) difuzate în cursul serii.

Primele rezultate parţiale anunţate de Tribunalul Superior Electoral au fost primite cu strigăte de bucurie de susţinătorii lui Fernando Haddad, candidatul care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze din cauza unei condamnări pentru corupţie, potrivit Agerpres.

"Vrem să unim democraţii din această ţară", a declarat Haddad în faţa suporterilor săi.

În tabăra cealaltă, a susţinătorilor lui Bolsonaro, domnea în schimb o mare decepţie, notează AFP.

"Este un pic dezamăgitor, aşteptam victoria din primul tur", a mărturisit Lourdes Azevedo, 77 ani, în barul unul hotel din Rio unde candidatul se pregătea să ia cuvântul. "Acum va fi mai dificil, în al doilea tur, există un risc", a adăugat aceasta.

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a obţinut peste jumătate din voturi în statele Sao Paolo şi Rio de Janeiro, cele mai bogate din ţară.

Adversarul său, Fernando Haddad (stânga), a câştigat în statele sărace din nord-est, fieful electoral al mentorului său, ex-preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este încarcerat pentru corupţie şi neeligibil.

Ciro Gomes, cel care s-a clasat pe poziţia a treia la nivel naţional, cu 12,5%, a câştigat fără surpriză în statul de unde provine, Ceara (nord-est).

Succesorul pentru următorii patru ani al conservatorului Michel Temer - care părăseşte preşedinţia cu o cotă record de impopularitate - va avea ca misiune să scoată ţara din marasm şi să redea speranţa unui popor exasperat de şomaj (13 milioane), corupţia endemică, discreditarea elitelor politice şi violenţe.

Jair Bolsonaro, un deputat în vârstă de 63 de ani, candidat al Partidului Social Liberal (PSL), a apărut ca un fenomen electoral după ce a supravieţuit unui atentat în timpul campaniei.

Admirator al lui Donald Trump, Bolsonaro, care s-a făcut cunoscut mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe, era creditat de ultimele sondaje cu 40-41% din intenţiile de vot.

Potrivit dpa, sondajele preelectorale au arătat că sprijinul faţă de Bolsonaro a crescut în pofida manifestaţiilor împotriva candidaturii sale, la care au participat sute de mii de persoane în mai multe oraşe.

El a fost externat din spital la 30 septembrie, după ce fusese înjunghiat la un miting electoral la începutul lunii. Atacul l-a făcut incapabil să îşi continue campania în public, dar i-a sporit popularitatea.

Jair Bolsonaro a vorbit apreciativ despre dictatura militară din Brazilia dintre anii 1964-1985, a promis că va înarma populaţia pentru a lupta împotriva infracţionalităţii explozive, a adoptat un program ultra-liberal şi s-a pronunţat împotriva avortului.

El a declanşat reacţii de revoltă cu declaraţii considerate sexiste şi rasiste, dar a câştigat susţinere în rândul votanţilor evanghelici şi al altor alegători sătui de scandaluri de corupţie şi de stagnare economică.

Principalul său contracandidat, Fernando Haddad, 55 de ani, a intrat în cursa prezidenţială cu doar patru săptămâni înaintea scrutinului, înlocuindu-l pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze.

Mai multe articole despre:
alegeri Brazilia Jair Bolsonaro Fernando Haddad