EXPLOZIV. Secretele submarinului nuclear rusesc în care au murit 14 înalți ofițeri
Oficialii ruși susțin că incendiul care a ucis 14 oameni la bordul submersibilului din Marea Barents a izbucnit într-un compartiment al bateriei și nu a afectat reactorul nuclear, notează BBC News.
Moscova a admis că submersibilul lovit de un incicdent fatal în Marea Barents, luni, avea reactor nuclear. Ministrul Apărării Serghei Shoigu a susținut însă că incendiul izbucnit la bord nu a afectat reactorul.
Potrivit informațiilor oficiale, 14 ofițeri foarte experimentați au murit din cauza inhalării de fum.
Submersibilul este acum la Severomorsk, principala bază marină a Flotei de Nord a Rusiei. Oficialii ruși nu au nominalizat nava, dar potrivit Rossiiskaya Gazeta ar fi vorba despre un vas de cercetări la mare adâncime care explora fundul mării.
Mai multe ziare rusești au precizat că nava ar fi un submersibil de tip AS-12. Capabil să se scufunde la adâncimi de 6.000 de metri, submersibilul nu este total autonom și este atașat unui submarin de dimensiuni mari.
Nici misiunea nu a fost specificată de către autoritățile care au anunțat secretizarea parțială a informațiilor legate de incident.
Se presupune însă că cercetările efectuate de submersibil ar avea legătură cu cursa Rusiei pentru revendicarea de teritorii în zona Arctică, despre care se presupune că ar fi bogată în resurse de hidrocraburi.
Ministrul Apărării i-a nominalizat și pe ofițerii morți în incident. Șapte dintre aceștia erau căpitani de rangul întâi, inclusiv doi beneficiari ai ordinului de ”Erou al Rusiei”, trei erau căpitani de rangul al doilea, doi erau căpitani de rangul al treilea, unul era căpitan -locotenent, iar unul era locotenent-colonel.
Severomorsk, baza unde află acum submersibilul, este și baza submarinului nuclear Kursk, care s-a scufundat în 2000, omorând 118 de marinari.
Vladimir Putin a fost foarte criticat pentru felul în care a recționat în urma tragediei. Presa a scris la momentul respectiv că Putin se bucura de o vacanță la Marea Neagră, în vreme ce familiile marinarilor cereau informații despre aceștia.