EXPLOZIV. Confruntare militară violentă SUA-Rusia în Siria, sfârșită în dezastru pentru Moscova
Forțele americane au ucis zeci de luptători mercenari ruși săptămâna trecută, în ceea ce se conturează a fi, potrivit analiștilor, cea mai sângeroasă confruntare dintre cele mari puteri internaționale de la Războiul Rece și până acum. Informațiile apărute în ultimele zile pe surse au fost confirmate marți pe canale media credibile, precum Reuters sau Bloomberg.
Peste 200 de mercenari, mulți dintre ei ruși care luptă pentru regimul sirian, au murit într-un atac eșuat asupra unei baze militare și a unei rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în regiunea siriană Deir Ezzor, scrie Bloomberg.
Este neclar dacă operațiunea eșuată a fost una clandestină sau una susținută direct de Moscova. Ministerul rus al Apărării susține însă că nu are nicio legătură cu atacul, iar oficialii americani au fost în contact cu omologii ruși din Siria în timpul confruntării și după aceea.
Ofensiva a început pe 7 februarie, când combatanții, susținuți de artilerie, tancuri și lansatoare de rachete, au avansat spre pozițiile controlate de coaliția condusă de SUA.
Bombardamentele SUA au respins rapid atacul. Oficialii americani estimează că 100 de mercenari au fost uciși și 200-300 răniți. Niciun militar american sau al coaliției nu a fost atins.
Mercenarii ruși, de pe frontul din Ucraina pe cel din Siria
Mulți dintre rușii uciși erau veterani si războiului din Ucraina, potrivit lui Alexander Ionov, liderul unei organizații finanțate de Kremlin, care ține legătura cu mercenarii care luptă alături de forțele pro-Assad în Siria.
Este neclar cine îi plătește pe acești soldați, dacă este vorba despre Moscova, despre Siria sau Iran.
Presa din Rusia a relatat că o firmă privată de securitate, Wagner - considerată a fi răspunsul rusesc la Blackwater - a fost angajată de Assad sau de aliații săi să păzească facilitățile din domeniul energiei.
Rafinăria din Deir Ezzor, care finanța odinioară Statul Islamic, este considerată acum vitală de regimul al-Assad pentru reconstruirea Siriei.
Fără să admită implicarea în conflict, Ministerul Apărării din Rusia a făcut referire la rafinărie într-o declarație în care a acuzat SUA de prezență ilegală în Siria și de confiscarea unor active economice.
Vladimir Frolov, un fost diplomat rus care acum este analist politic independent, spune că o astfel de ciocnire militară între SUA și Rusia nu a mai avut loc de la războiul din Vietnam.
”E un scandal mare și motiv de criză internațională. Dar Rusia se va preface că nimic nu s-a întâmplat”, a mai spus Frolov, citat de Bloomberg.
Întrebat despre moartea mercenarilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că are doar informații despre militarii ruși și că nu știe nimic despre alți cetățeni ruși care ar putea fi în Siria.
Cum a arătat confruntarea
Forțele pro-Assad implicate în asalt, printre care se aflau mulți mercenari ruși, numărau 500 de oameni. Aceștia erau însoțiți de tancuri rusești T-55 și T-72, lansatoare de rachete și obuziere.
Atacul a ajuns la 150 de metri de o bază a Forțelor Democratice Siriene, unde se aflau și militari americani.
Coaliția condusă de SUA a răspuns cu raiduri efectuate de avioane F-15 și F-22, de elicoptere Apache și drone MQ-9, și cu lovituri ale sistemelor de artilerie HIMARS.
Contraatacul a oprit asaltul forțelor pro-Assad și a distrus mai multe tancuri și piese de artilerie, potrivit oficialilor SUA.