MENIU

EXPLOZIE pe aeroportul din Kabul: atentat sinucigaș la poarta de îmbarcare - morți și răniți, inclusiv copii

Explozie la aeroportul din Kabul. Foto/Arhivă

O explozie puternică a avut loc joi, la una dintre intrările în aeroportul din Kabul. Potrivit primelor informații, ar fi vorba despre un atac sinucigaș. Reuters relatează cel puțin 13 persoane ar fi fost ucise, între care și copii. Forțele occidentale aveau informații că la aeroport urmează să se producă un atac terorist. Forţele afgane au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulţimile din apropierea aeroportului din Kabul, aceste tiruri nefiind trase în direcţia unui avion militar italian, cum se relatase anterior, a declarat o sursă guvernamentală italiană citată de Reuters.

UPDATE Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare, relatează mass-media locale citate de agenţia EFE.

UPDATE 17.27 O explozie a avut loc joi în apropierea aeroportului internaţional din capitala afgană, Kabul, a anunţat secretarul pentru presă al Pentagonului, John Kirby, transmit Reuters, AFP şi DPA.

\"\"Putem confirma că a avut loc o explozie în afara aeroportului de la Kabul\"\", a scris Kirby pe Tweeter.

Un oficial american, citat de Reuters, a declarat că cel mult trei soldaţi americani au fost răniţi în deflagraţie.

La rândul său, Ministerul Apărării britanic a anunţat că lucrează pentru a afla detaliile referitoare la explozie şi eventualul impact asupra eforturilor de evacuare de la aeroportul din Kabul.

\"\"Prioritatea noastră rămâne siguranţa personalului nostru, a cetăţenilor britanici şi a cetăţenilor afgani. Suntem în contact cu aliaţii noştri SUA şi din NATO la nivel operaţional referitor la răspunsul imediat la acest incident\"\", a precizat ministerul citat.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării turc a informat că au fost semnalate două explozii în apropierea aeroportului din Kabul, fără a se înregistra victime în rândul militarilor turci.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, preşedintele american Joe Biden a fost informat despre acest incident. În momentul veştii despre explozie, Biden se afla într-o întâlnire cu responsabili din domeniul securităţii consacrată tocmai situaţiei din Afganistan.

În ultimele zile, SUA şi-au intensificat operaţiunea de evacuare a cetăţenilor săi şi a unor afgani de la Kabul, astfel încât ultimele trupe americane din Afganistan să poată fi retrase la termenul limită 31 august.

Un oficial american a declarat că deflagraţia din apropierea aeroportului Kabul pare să fi fost cauzată de un atacator sinucigaş cu bombă, menţionează Reuters

 

We can confirm an explosion outside Kabul airport. Casualties are unclear at this time. We will provide additional details when we can.

— John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

 

UPDATE17.20

O altă sursă, din Ministerul Apărării italian, afirmase mai devreme că un avion de transport C-130 al armatei italiene, cu circa 100 de civili afgani la bord, a fost vizat de focuri de armă în timp ce decola de la Kabul, dar aeronava nu a fost atinsă.

Şi o jurnalistă italiană a postului Sky TG 24 aflată în avion a spus că s-a tras către acesta la decolare. "Pilotul a reacţionat prompt şi a efectuat manevrele pentru a evita (ca avionul) să fie lovit" de gloanţe, a declarat jurnalista.

Statele implicate în operaţiunile de evacuare de la Kabul se grăbesc să efectueze ultimele zboruri după ce Statele Unite au avertizat asupra iminenţei unui atac terorist asupra aeroportului unde încă se mai află mii de afgani care încearcă să-şi părăsească ţară ajunsă sub controlul talibanilor.

Canada şi Germania sunt ultimele ţări care au anunţat că din cauza deteriorării situaţiei de securitate încetează zborurile de evacuare de la Kabul, anunţuri similare venind anterior din partea altor state, printre care Franţa, Belgia sau Olanda.

Germania a anunţat că, odată cu încheierea acestei faze a evacuărilor urgente, se va axa pe o "fază a doua" a evacuărilor, care va fi "de o natură mai diplomatică".

Aeroportul din Kabul este controlat de ultimele trupe americane rămase în Afganistan, dar preşedintele Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august, în pofida presiunii unor aliaţi de a continua operaţiunile de evacuare şi după această dată.

Potrivit Washingtonului, de pe 15 august, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, circa 95.700 de persoane - cetăţeni străini şi afgani - au fost evacuate de Statele Unite şi de partenerii lor cu zboruri de pe aeroportul din Kabul, dintre acestea circa 40.000 aterizând în Qatar şi circa 28.000 în Emiratele Arabe Unite (EAU), ca puncte de tranzit către destinaţiile lor finale, majoritatea ajungând în ţările occidentale.