MENIU

Evreii celebrează sărbătoarea luminii, Hanuka

Evreii celebrează sărbătoarea luminii, Hanuka

A început Sărbătoarea Luminilor, Hanuka, cea prin care evreii celebrează redobândirea controlului asupra Ierusalimului și resacralizarea tempului, în urmă cu 2.000 de ani. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, a aprins prima lumânare din cele 8, pe treptele Teatrului Național din București. 

David Saranga a vorbit despre semnificația sărbătorii, dar și despre cum să fim mai buni și mai toleranți. 

"Sărbătoarea de Hanuka ne amintește că lumina îndepărtează întunericul, însă e nevoie să ne apărăm libertatea, în continuare. Doresc ca lumina primei lumânări pe care o aprindem acum să fie lumina care alungă umbrele urii din noi", a spus David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

"Lumina de Hanuka îneamnă educație pornind de la rădăcina cuvântului ebraic. Educă tineretul pe calea talentului său, astfel încât nici când va îmbătrâni să nu se abată de la ea, spune Biblia", a declarat Tova Ben Nun-Cherbis, preşedinte executiv Complexul educational Lauder Reut.

Și oficialii români s-au aflat la eveniment, printre care primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, premierul interimar, Nicolae Ciucă, fostul premier Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, și Dan Barna. Toți s-au arătat solidari față de comunitatea evreiască.

"Sărbătoarea luminii este un adevarat motiv de bucurie, instituită pentru a slăvi și a reaminti de purificarea templului, sfințirea altarului și miracolul candelabrului sfânt, Hanuka vine să îndrepte gândurile spre cele sacre. Anul acesta, s-au împlinit 72 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și statul Israel. România acordă o importanță specială acestor relații", a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă.

"Am venit în numele municipalității să-mi exprim deschiderea, colaborarea și respectul față de toate comunitățile religioase și etnice din București pentru că ele ne îmbogățesc pe toți, și la nivel cultural, și social și individual", a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan. 

"Faptul că suntem în Piața Universității, unde multă lume a luptat pentru libertate, e aceeași idee care există în sărbătoarea noastră. Cunoaștem foarte bine eforturile constante pe care autoritățile române le depun în combaterea antisemitismului, xenofobiei, intoleranței. Avem încredere că autoritățile române vor acționa atunci când vor exista manifestări extremiste", a mai spus David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Mai multe articole despre:
hanuka David Saranga