Europarlamentare 2019. Viktor Orban face un pas decisiv spre extrema dreaptă
Europarlamentare 2019. Premierul maghiar Viktor Orban a anunțat că nu îl mai susține pe candidatul PPE pentru șefia Comisiei Europene.
Europarlamentare 2019. Viktor Orban se îndepărtează și mai mult de grupul Popularilor Europeni, anunțând că nu îl mai susține pe candidatul acestei familii europene, Manfred Weber, pentru șefia Comisiei UE.
Partidul lui Orban, Fidesz, a fost suspendat din PPE în luna martie, din cauza îngrijorărilor pe tema statului de drept, dar și a campaniei duse împotriva actualului președinte al Comisiei UE, Jean Claude Juncker.
Inițial, Orban și-a menținut sprijinul pentru Weber. Situația pare însă să se fi schimbat, înainte de Europarlamentare 2019.
Întrebat la sfârșitul lunii martie ce va face dacă va avea nevoie de Fidesz pentru a obține postul de președinte al Comisiei Europene, Weber a răspuns că ar prefera să nu preia postul.
”Nu aș vrea funcția pentru că nu vreau să fiu votat de extrema-dreaptă”, a spus Weber.
Vorbind, luni, despre acest subiect, Viktor Orban a anunțat la rândul său că în aceste condiții nu poate susține candidatura lui Weber.
”Vom văuta un candidat potrivit”, a spus Orban.
Europarlamentare 2019: Orban visează la ”modelul austriac”
Președintele Comisiei Europene va fi votat de Consiliul European, apioi confirmat de Parlamentul European, în funcție de rezultatul votului la Europarlamentare 2019.
PPE a subliniat că poziția lui Orban nu reprezintă o problemă și că actualul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a fost ales tot fără votul Ungariei.
În Germania, poziția față de Orban este de altfel una destul de critică.
Urmașa Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, șefa CDU, partidul conservator aflat la guvernare, a observat că comportamentul lui Orban și întâlnirea sa cu viepremierul italian Matteo Salvini arată că premierul maghiar va părăsi PPE.
Orban însuși a semnalat că viziunea sa este mult mai la dreapta.
Premierul maghiar a spus că, după Europarlamentare 2019, Parlamentul European ar trebui să adopte așa-numitul ”model austriac” - o alianță între centru-dreapta și extrema-dreaptă.