Europarlamentare 2019. Bomba care explodează în Marea Britanie chiar în timpul alegerilor
Europarlamentare 2019. Theresa May și-ar putea anunța demisia din fruntea guvernului, după un scrutin ce s-ar putea dovedi devastator pentru conservatori, anunță The Times.
Europarlamentare 2019. Alegerile care au loc joi în Marea Britanie nu se vor sfârși bine pentru premierul Theresa May, care s-a dovedit incapabilă să obțină un acord pentru extragerea Regatului Unit din UE. Sondajele arată că Partidul Conservator va deconta la urne acest eșec.
May este aşteptată să îşi anunţe vineri plecarea din funcţie, scrie joi cotidianul The Times, fără a cita surse, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres.
Theresa May va rămâne prim-ministru pe perioada procesului în două etape prin care va fi desemnat succesorul său la conducerea Partidului Conservator, scrie cotidianul londonez.
Ultimii doi candidaţi care vor rămâne în cursă se vor confrunta într-un vot final al celor 125.000 de membri ai Partidului Conservator.
Europarlamentare 2019: Britanicii votează cu gândul la Brexit
Situația este de-a dreptul bizară în Marea Britanie, care nu ar fi trebuit de fapt să participe la legerile europarlamentare 2019. Scrutinul are loc pur și simplu pentru că guvernul și partidele din parlamentul britanic nu au fost capabile să ajungă la un acord privind desprinderea din UE.
Acesta este și motivul pentru care favoritul alegerilor este Partidul Brexit, înființat recent de mascota euroscepticismului britanic, Nigel Farage.
Ultimul sondaj de opinie, YouGov-ECFR, în vederea alegerilor europarlamentare 2019, lovește principalele partide din Marea Britanie în moalele capului.
Europarlamentare 2019. Alegerile încep cu un scor-șoc pentru Europa
Pe primul loc se află amintitul Partid Brexit, cu 33,4% din voturi, care atrage masiv alegători conservatori și eurosceptici din toate bazinele electorale.
Pe locul doi, cu 17,3%, vin Liberal Democrații, cu un mesaj pro-european clar.
Partidul Laburist reușește să rămână în top, oarecum, cu 16,1%, dar plătește serios pentru mesajul ambiguu legat de Brexit, cu care i-a dezamăgit pe pro-europeni.
Mult mai serios plătește însă Partidul Conservator, care este creditat cu doar 8,3% din voturi.
Acest dezastru electoral va fi decontat cel mai probabil de premierul Theresa May, și-așa presată să părăsească șefia guvernului.
Singura veste bună pentru conservatori și laburiști? Posibilitatea ca europarlamentarii să nu apuce să își ia în primire mandatele, în condițiile în care Marea Britanie părăsește UE vara aceasta.
Scrutinul va genera însă un cutremur pe scena politică și o rampă de lansare pentru Nigel Farage înaintea alegerilor parlamentare naționale, oricând ar avea loc acestea.