Este OFICIAL. Ursula von der Leyen confirmă că țările UE, inclusiv România, vor da gaze celor în criză, la iarnă - VIDEO
Șefa Comisiei Europene a anunțat că statele membre vor cumpăra împreună gaze din această iarnă. Ursula von der Leyen a făcut un nou apel la solidaritate energetică și a confirmat că țările membre vor da gaze celor aflate în nevoie în această iarnă, dar și în perioada următoare, după renunțarea la gazele rusești.
Ursula von der Leyen a insistat asupra schimbului de gaze în caz de criză, despre care afirmă că este esențial.
„Împărțirea gazului este critică. Statele membre au deja de cinci ani obligația, în temeiul legislației UE, de a încheia acorduri de solidaritate. Cu toate acestea, până în prezent, au fost convenite doar 6 din 40 de acorduri posibile. Acest lucru este pur și simplu insuficient. De aceea, vom institui reguli implicite pentru statele membre. Acestea vor fi obligatorii, atât timp cât nu vor încheia acorduri individuale de solidaritate. Solidaritatea în domeniul energiei este un principiu fundamental în tratatele noastre, așa că haideți să dăm viață acestui principiu”, a atras atenția von der Leyen.
Statele membre ale UE vor cumpăra împreună gaze, această măsură fiind obligatorie pentru cel puțin 15% din volumul necesar pentru umplerea rezervelor europene de gaz.
Pentru a evita speculațiile la care ar putea apela furnizorii și producătorii europeni, Comisia vrea să reglementeze și un preț unic la nivelul întregii Uniuni Europene. Președinta CE Ursula von der Leyen a anunțat și o platformă comună prin care firmele din sectorul energetic vor putea cumpăra gaz.
„Știu că europenii sunt îngrijorați. Sunt îngrijorați de inflație, de facturile la energie, de iarnă. Cel mai bun răspuns la șantajul lui Putin în privința gazului: unitatea și solidaritatea europeană. În acest spirit, Comisia a convenit ieri asupra unui cadru legislativ puternic pentru a aborda criza energetică. Europenii ar trebui să cumpere gaze împreună. În acest scop, vom cumpăra împreună gaze la nivelul UE. Agregarea cererii va fi obligatorie pentru cel puțin 15 % din volumele necesare pentru a umple depozitele de gaz. Iar companiile implicate vor putea forma un consorțiu de cumpărare de gaze”, a mai spus șefa Executivului European.
“Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are consecințe grave asupra piețelor energetice globale și europene. Acționăm în unitate și ne-am pregătit bine pentru iarna care urmează, umplându-ne depozitele de gaze, economisind energie și găsind noi furnizori”, declara marți von der Leyen.
Comisia Europeană a propus marți un nou regulament de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la gaze în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă, printre măsurile luate în calcul fiind achizițiile comune de gaze, mecanisme de limitare a prețurilor la gaze printr-o plafonare țintită, utilizarea transparentă a infrastructurii și solidaritatea dintre statele membre, precum și eforturi continue de reducere a cererii de gaze.
Discursul de miercuri în plenul Parlamentului European a șefei Comisiei Europene - Ursula von der Leyen confirmă scenariul potrivit căruia România ar putea fi obligată să dea gaze naturale altor țări din UE, în această iarnă. Măsura va fi luată în cazul unor probleme de alimentare cu gazele, în condițiile în care țările UE renunță la gazele rusești.
România ar putea fi OBLIGATĂ să dea gaze naturale altor state UE, dacă vor avea probleme la iarnă
Șefa Comisiei Europene a anunțat că a propus „un pachet legislativ puternic pentru a aborda criza energetică: pooling (punerea în comun a gazelor, n.red.) - cu achiziție comună de gaze la nivelul UE, economie de energie, împărțirea gazului și manifestarea solidarității la nivelul întregii UE, mecanisme de reglementare a creșterilor mari de prețuri”.
O decizie finală legată de măsurile ce trebuie luate pentru a controla criza de gaze și energie electrică din această iarnă, inclusiv susținerea reciprocă la nivelul UE prin livrări de gaze către țările vecine, urmează să fie luată după reuniunea Consiliului European, de joi și vineri, de la Bruxelles.
Ce conține Regulamentul propus de Comisia Europeană pentru criza gazelor și energiei electrice
– Achiziționarea în comun de gaze și securitatea aprovizionării cu gaze în UE. Se urmăresc să aibă loc negocieri de prețuri mai bune și reducerea riscului de supralicitare reciprocă a statelor membre pe piațăa negocia prețuri mai bune și a reduce riscul ca statele membre să se supraliciteze reciproc pe piața mondială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării în întreaga UE;
– Avansarea lucrărilor pentru a crea un nou punct de referință pentru prețurile GNL până în martie 2023; și, pe termen scurt, propunerea unui mecanism de corecție a prețurilor pentru a stabili o limită dinamică a prețurilor pentru tranzacțiile de pe bursa de gaze TTF;
– Solidaritatea între statele membre în cazul unei penurii de aprovizionare. A fost extinsă și obligația de solidaritate la statele ce nu au conexiune directă la conductele de gaz, pentru implicarea celor cu instalații de gaz natural lichefiat (GNL). Potrivit nooului Regulament, va fi creeat un mecanism de alocare a gazelor pentru statele membre afectate de o urgență la nivel de aprovizionare.
Măsurile urmăresc să scadă efectele majorării prețurilor resimțite de europeni și de indurstria statelor membre.
Comisia a anunțat că urmărește să accelereze tranziția statelor membre către o energie curată și pentru a evita fragmentarea pieței unice.