Erdogan: Turcia va acționa "cu calm" înainte de a lua orice măsură contra Rusiei
Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat, luni, că executivul său va acționa "cu calm și nu emoțional" înainte de a lua orice măsură ca răspuns la decizia Rusiei de a impune sancțiuni Turciei, informează Reuters.
"Turcia lucrează pentru a-și asigura legăturile cu Rusia, principalul ei furnizor de energie, pentru a nu le rupe complet", a declarat de asemenea Erdogan reporterilor, pe marginea unui summit asupra climatului la Paris.
Declarația președintelui turc vine în contextul în care Moscova a anunțat că va interzice în principal importurile de produse agricole din Turcia, după ce armata turcă a doborât un avion rusesc de luptă care, potrivit Ankarei, a încălcat spațiul aerian turc în timpul unei misiuni de zbor în Siria.
În aceeași zi, prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat că Ankara nu își va cere scuze pentru doborârea avionului de luptă rusesc la granița cu Siria, punctând faptul că Moscova ar trebui să își reconsidere sancțiunile impuse.
"Protecția spațiului nostru aerian, a granițelor noastre, nu este doar un drept, ci o datorie a guvernului meu și niciun premier sau președinte turc... nu își va cere scuze pentru că ne-am făcut datoria", a declarat Ahmet Davutoglu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit HotNews.ro.
"Rusia să își reconsidere măsurile în interesul ambelor state. Dacă Rusia vrea să discute, noi suntem pregătiți; dacă doresc mai multe informații, noi suntem pregătiți; dacă vor să normalizeze relațiile, noi suntem pregătiți să purtăm tratative", a mai spus Davutoglu.
Tensiunile ruso-turce cresc. Putin a refuzat să se întâlnească cu Erdogan la summitul de la Paris
Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin, a refuzat, luni, să se întâlnească cu șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul pe teme climatice de la Paris, în ciuda insistențelor președintelui Turciei, care, cu două zile în urmă, își exprima regretul că omologul său rus nu a răspuns la apelurile sale telefonice, după doborârea avionului la granița cu Siria, relatează AFP.
Mai mult, Putin a acuzat luni, într-o conferință de presă pe marginea COP21 la Paris, că Ankara că a doborât avionul militar rusesc pentru a proteja traficul de petrol al organizației Statul Islamic (SI).
"Avem toate motivele să credem că decizia de a doborî avionul nostru a fost dictată de dorința de a proteja aceste căi pentru transportul petrolului spre teritoriul turc", a declarat Putin, informează Reuters și AFP.
Putin a explicat, pe marginea conferinței internaționale asupra climatului din capitala franceză, că Rusia a primit informații arătând că petrolul SI este transportat prin Turcia, subliniind că doborârea avionului este o "mare greșeală".
Armata turcă a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave".