MENIU

Erdogan, avertisment pentru SUA: ”Acordurile bilaterale își pierd validitatea!”

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avertizat, vineri, că acordurile juridice bilaterale cu SUA ”își pierd validitatea”. Afirmația a fost făcută după decizia justiției americane de condamnare a unui bancher turc în legătură cu tranzacții ilegale cu Iranul.

„Dacă aceasta este înțelegerea justiției de către SUA, atunci lumea este condamnată. SUA trebuie să își reconsidere simțul dreptății … apoi ei încearcă să ofere lumii lecții despre justiție. Statele Unite ar trebui să ne scuze, dar legile și acordurile noastre bilaterale își pierd validitatea. Sunt întristat să spun asta, dar așa va fi de acum încolo”, a spus Erdogan.

Mehmet Hakan Atilla, director general adjunct în cadrul Halkbank, a fost găsit vinovat în cazul a cinci capete de acuzare, inclusiv fraude bancare și conspirație la încălcarea legislației SUA privind sancțiunile, scrie Cotidianul.ro.

Potrivit procurorilor, bancherul turc a ajutat Iranul să evite sancțiunile SUA, fiind acuzat că ar fi conspirat cu brokerul turco-iranian Reza Zarrab pentru a efectua tranzacţii ilegale cu Iranul prin intermediul unor bănci americane.

Președintele Turciei susține că dosarul se bazează pe dovezi fabricate și a acuzat oficialii americani de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru organizarea loviturii de stat eșuate din iulie 2016.

„Statele Unite ale Americii desfășoară … o serie de comploturi, iar acestea sunt de natură juridică și economică. Nu respectă și nu iau în considerare niciuna dintre recomandările Turciei în privința unor oameni care au încercat o lovitură de stat în țara mea”, a mai spus Erdogan.

Mai multe articole despre:
SUA Turcia ERdogan acorduri validitate