MENIU

Șeful Pentagonului: Închisoarea de la Guantanamo trebuie închisă

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a declarat, joi, că centrul de detenție de la Guantanamo ar trebui să fie închis, până la sfârșitul președinției lui Barack Obama, în condițiile în care închisoarea militară este un "strigăt de adunare" pentru jihadiști. Potrivit acestuia, Pentagonul caută intens un centru de detenție pentru a-l înlocui pe cel din insula cubaneză, informează AFP.

"În opinia mea, nu este un lucru pe care să-l lăsăm în seama viitorului președinte", a spus Carter presei la Pentagon.

Totodată, Carter s-a declarat pe aceeași linie cu administrația Obama, în ceea ce privește închiderea centrului de detenție, promisiune electorală a președintelui american.

"Atât timp cât acest centru de detenție va rămâne deschis, va fi un strigăt de adunare pentru propaganda jihadistă", a adăugat șeful Pentagonului.

Această închisoare militară "costă mult, iar președintele nu vrea să o lase succesorului său", a mai spus Carter.

Mai mult, Carter a confirmat că Pentagonul evaluează posibilitatea de a transfera închisoarea de la Guantanamo, creată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, la închisoarea militară de la Fort Leavenworth (Kansas) sau la cea de la Navy Brig din Charleston, în Carolina de Sud.

"Vom evalua alte locuri în următoarele săptămâni", a adăugat el.

O eventuală desființare a Guantanamo, unde 116 persoane sunt în continuare închise, rămâne un subiect extrem de controversat în SUA. Majoritatea republicană în cele două camere ale Congresului se opune ferm.

"Responsabilitatea noastră este de a furniza Congresului un plan pe care să-l poată considera responsabil, ceea ce le-ar permite oamenilor să-și facă propria părere", a mai spus Carter.