MENIU

Șeful diplomației germane: Relațiile cu Rusia trebuie reevaluate

<p>Șeful diplomației germane: Relațiile cu Rusia trebuie reevaluate </p>

Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, miercuri, că relațiile cu Rusia trebuie reevaluate, ca urmare a implicării acestei țări în criza din Ucraina, informează RIA Novosti, citată de Agerpres.

"Nu avem altă posibilitate decât aceea de a vorbi cu toate părțile implicate în conflictul ucrainean pentru a nu vedea la groapa istoriei singurul document acceptat de toți — Acordurile de la Minsk — și pentru a ajunge la o reglementare politică a crizei. Relațiile cu Rusia trebuie evaluate din nou", a afirmat ministrul german.

Declarația lui Frank-Walter Steinmeier vine după ce cancelarul german, Angela Merkel, a acuzat, miercuri, Rusia, de încălcare a dreptului internațional prin intervențiile sale în Ucraina și a afirmat că soluționarea conflictului ucrainean necesită răbdare.

''Nimic nu justifică participarea directă sau indirectă a Rusiei în luptele de la Donețk și Lugansk. Acțiunile Rusiei au pus în chestiune ordinea pașnică din Europa și reprezintă o încălcare a dreptului internațional'', a declarat Angela Merkel, potrivit Reuters.

Frank-Walter Steinmeier, care a efectuat săptămâna trecută vizite la la Kiev și Moscova, califica cu acea ocazie situația din estul separatist al Ucrainei ca "foarte gravă și amenințătoare" și a făcut apel la respectarea acordurilor de la Minsk, care au permis instituirea, la începutul lunii septembrie, a unui regim de încetare a focului, în estul separatist al Ucrainei. În același timp, ministrul german de externe sublinia că "soluția pentru conflictul din Ucraina nu este și nu poate fi una militară"