MENIU

EFECTUL WEINSTEIN. Celebru regizor nominalizat la Oscar, acuzat de 38 de femei de hărţuire sexuală

Ziarul Los Angeles Times a publicat o amplă anchetă în care 38 de femei îl acuză pe un celebru regizor american, James Toback, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului Bugsy, de hărţuire sexuală. 31 dintre femei au acceptat să îşi facă publică povestea, ele spunând că Toback le-a hărţuit pe platourile de filmare, la interviuri, dar şi pe stradă, lăudându-se cu poziţia sa la Hollywood şi folosindu-şi puterea pentru a le implica în situaţii abuzive. 

Multe dintre femei au povestit că James Toback le aborda pe stradă, lăudându-se cu prietenia cu actorul Robert Downey Jr. sau cu nominalizarea sa la Oscar din 1991, apoi le invita undeva, sub pretextul unui interviu pentru un rol sau pentru a le ruga să citească pentru un rol în viitorul său film.

Incidentele s-au desfăşurat de-a lungul mai multor decade, Los Angeles Times susţinând că au existat poveşti ale victimelor lui Toback publicate şi în presă, de-a lungul anilor.

Multe dintre femei au povestit că au fost inspirate, însă, de efectul mobilizator de după dezvăluirile abuzurilor producătorului de film Harvey Weinstein. Louise Post, abuzată de Toback în 1987, a spus ziarului: "Azi am plâns pentru prima dată de când s-a întâmplat. Am plâns pentru femeia care eram, fata de 20 de ani care şi-a pierdut ceva vital în acea zi, inocenţa".