MENIU

După UE și SUA, Rusia recunoaște noul guvern de la Chișinău

Ministerul de Externe de la Moscova a publicat un comunicat în care salută crearea coaliției de guvernare și a noului executiv de la Chișinău și spune că va colabora cu noua conducere a Republicii Moldova.

Moscova salută formarea unei majorități parlamentare și alegerea unui nou guvern și se arată dispusă să coopereze cu noile organe ale puterii din Moldova pentru restabilirea relațiilor reciproc avantajoase între cele două țări, în conformitatea cu Tratatul de prietenie și cooperare din 2001, se arată într-un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

„Mizăm pe o normalizare rapidă a situației la Chișinău în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și a dezvoltării progresive a țării”, se spune în mesajul MAE de la Moscova.

Diplomația rusă mai subliniază că “singura cale de depășire a crizei politice interne este dialogul tuturor forțelor politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice general acceptate”.

Gestul Rusiei vine după mesajele mai mult sau mai puțin similare lansate de Bruxelles și Washington.

SUA recunosc noul parlament de la Chișinău și cer respectarea rezultatului alegerilor, o susținere clară pentru guvernul condus de Maia Sandu, în ciuda rezistenței vechii puteri moldovene, controlate de Vlad Plahotniuc.

Criză la CHIȘINĂU. Guvernul Maia Sandu l-a demis pe șeful Poliției. Mutarea lui Plahotniuc

Mesajul a fost transmis de Departamentul de Stat al SUA. 

„Statele Unite invită toate partidele moldovenești să manifeste reținere și să se pună de acord asupra acțiunilor viitoare prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără interferențe.

„Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, se arată în comentariul Departamentului de Stat.

UE a declarat  duminică că este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim” ales ieri la Chișinău.

Uniunea Europeană ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se spune într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extinere și vecinătate, Johannes Hahn.

În același context, se declară că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitimat democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere.

„Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii R. Moldova”, mai menționează sursa. 

Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul R. Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică.

Tot duminică, NATO a făcut apel la forțele politice moldovene să-și rezolve divergențele prin dialog, în spiritul respectării statului de drept.

Purtătorul de cuvînt al alianței Nord Atlantice a declarat duminică în cursul serii, potrivit unei declarații postate pe site-ul organizației că NATO „urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.” În declarație se afirmă: „Facem apel la toate forțele politice din țară să dea dovadă de calm și reținere și să-și rezolve divergențele prin dialog, în spiritul respectului deplin al statului de drept.”

Declarația de la Bruxelles continuă: „Nato își reafirmă sprijinul permanent pentru R. Moldova în procesul de reformare a apărării și a instituțiilor de securitate. Nato și Republica Moldova sînt parteneri strînși de peste 25 de ani. Noi rămînem angajați față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia Republica Moldova Maia Sandu