MENIU

Drumul unui fost deţinut la Guantanamo la sinucigaş al ISIS. A primit o despăgubire fabuloasă

Un fost prizonier al temutei închisori Guantanamo a devenit sinucigaş al grupării Stat Islamic. Bărbatul, care era cetăţean al Marii Britanii, s-a aruncat în aer săptămâna aceasta în apropierea oraşului irakian Mosul. Americanii l-au eliberat pe britanic în 2004, la insistenţa Guvernului de la Londra, care i-ar fi plătit şi despăgubiri în valoare de un un milion de lire sterline.

Ultima imagine cu sinucigaşul ISIS care îşi spunea Abu-Zakaria al-Britani îl arată zâmbind larg. Fotografia a fost făcută cu puţin timp înainte ca bărbatul să detoneze o maşină plină cu explozibil lângă o bază militară a soldaţilor irakieni din apropierea oraşului Mosul.

Numele lui adevărat este Ronald Fiddler. Un britanic în vârstă de 50 de ani, crescut în oraşul Manchester, şi tată a cinci copii. În 2002, Armata americană l-a găsit în teatrul de război din Afganistan şi l-a trimis la închisoarea Guantanamo.

"Mi-au spus că trebuie să-mi facă o injecţie. Am spus că nu o vreau, pentru că nu ştiu ce este şi sunt sănătos. Iar ei m-au forţat. Apoi m-au bătut, m-au legat cu lanţuri, m-au injectat forţat şi m-au ţinut în izolare o lună", povestea bărbatul.

Doi ani mai târziu, americanii l-au eliberat, la insistenţa guvernului britanic. Teroristul a primit şi despăgubiri financiare în valoare de 1 milion de lire sterline.

Fostul şef al Departamentului Antiterorist din Ministerul britanic al Apărării explică: "Oricum ar părea asta, probabil a fost corect să primească compensaţii, pentru că a fost încarcerat mai mult decât prevede legea americană".

Zece ani mai târziu, bărbatul a reuşit să intre în Siria, unde s-a alăturat grupării Stat Islamic, la ordinul căreia şi-a dat viaţa.

Ştirea despre fostul prizonier Guantanamo vine într-o perioadă în care Administraţia Trump încearcă să decidă soarta închisorii din Cuba.

"Preşedintele crede că Guantanamo Bay serveşte unui scop sănătos în ceea ce priveşte securitatea noastră naţională. Se asigură că nu vor ajunge terorişti în ţara noastră. Dar nu vreau să vorbesc despre ce am putea sau nu să facem în viitor", spune purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer.

În ciuda eforturilor preşedintelui Barack Obama de a închide Guantanamo, aproape 50 de persoane sunt încă în detenţie acolo. Iar noul preşedinte Donald Trump a spus de mai multe ori că este de acord cu torturarea suspecţilor de terorism.