Dragnea: "Trebuie să ne definim clar rolul în UE și interesele strategice"
România trebuie să-și stabilească interesele strategice în Uniunea Europeană, este de părere liderul social-democraților, Liviu Dragnea, care a explicat, la emisiunea ”Ambasador România”, moderată de Alexandru Cumpănașu, ce abordare ar trebui să aibă țara noastră în relația atât cu statele vecine, cât și cu marii investitori ai lumii.
Înainte să ne hotărâm rolul în UE, trebuie să stabilim care este interesul strategic și componentele acestuia, susține Dragnea. ”România trebuie să-și dorească o creștere economică stabilă, durabilă, bazată pe investiții 50% și pe consum 50%, securitate, bunăstare stat de drept, stat predictibil, mai puțină birocrație și democrație puternică”, a explicat acesta, subliniind că țara noastră trebuie să-și valorifice pragmatic ponderea din UE.
Relația cu Ungaria trebuie gestionată fără patimă și cu mult pragmatism, consideră președintele PSD, susținând că va trebui o reacție fermă pentru orice punere în discuție a statalității noastre.
"România are potențial de a deveni un hub energetic în regiune"
Liviu Dragnea consideră că România ar putea deveni un hub energectic, o ”placă turnantă” pentru infrastructura de transport și energie, iar pentru asta ar trebui să reia cooperarea regională. ”România trebuie să investească în țările din jur, care o vor face să devină din ce în ce mai importantă în zonă”, a afirmat liderul PSD.
Componenta economică a diplomației românești trebuie să crească, susține Dragnea. ”Este greu să ai o politică externă coerentă. Majoritatea ambasadorilor trimit în țară multe informații, propuneri și analize, dar nu există un nucleu de minți limpezi, coordonat de cei care trebuie să gestioneze politica externă”, a completat acesta.
Întrebat cu ce state din UE ar dori să construiască parteneriate ”nu doar la nivel de principii”, Dragnea a ales Germania, Austria, Polonia, Suedia, Italia, Franța, ”plus o refacere a cooperării în zonă”. ”Sunt importante cooperările regionale, dar nu vom susține mișcări centrifuge în UE. Arhitectura și modul de lucru al instituțiilor europene trebuie să se schimbe. Mulți cetățeni UE n-au mai simțit discursul oficialilor. N-au mai simțit că aceste instituții lucrează pentru ei. Tinerii au resimțit cel mai mult acest lucru. E o problemă mare cu șomajul tinerilor în UE, ceea ce creează un cadru propice pentru dezvoltarea mișcărilor xenofobe și naționaliste”, a completat acesta.