MENIU

Dorin Popescu: Bucureștiul nu știe să fie credibil ca loc geopolitic de intersecție a marilor actori

Diplomația românească trebuie să se întrebe de ce vizite precum cea a președintelui SUA, Donald Trump, și cea a liderului rus, Vladimir Putin, care vor avea loc la Budapesta la doar câteva zile distanță una de alta, nu se produc la București. De ce Bucureștiul nu știe încă să joace tactica de a fi credibil ca loc geopolitic de intersecție ori măcar ca schimb de mesaje politice între marii actori de care depinde, aproape ca întotdeauna, o parte a viitorului nostru, scrie Dorin Popescu, într-un editorial pe contributors.ro. 

”Domnul Dodon este un balon care se rostogolește încet și sigur. Spre România. De câteva zile, post-Moscova, nu contenesc trimiterile sale ironice către București. Sunt destul de convins că, în 30-40 de zile, acesta va vorbi în premieră, în mod direct, de amestec al României în treburile interne ale RM, cu primul pretext care îi va folosi în acest sens – eventual celebrarea aniversării Unirii Basarabiei cu România, la 27 Martie. A se reține, pe termen scurt și mediu, și tema Moldovei Mari (temă pe care am văzut-o apăsată în primul interviu acordat de acesta televiziunii publice românești), care va deveni o constantă și o marotă a relației acestuia cu factorii de putere de la București.

(...)

Peste numai câteva zile, în februarie, Budapesta va deveni nodul de interes între creatorii de idei politice din Kremlin și Washington DC, punctul de primă întâlnire strategică a noului președinte american cu vechiul președinte rus. Cei doi vor vizita Budapesta la numai câteva zile și numai naivii nu pot înțelege semnificația de amplitudine a acestor vizite aproape simultane. Practic, Budapesta devine podul de mesaje dintre Moscova și Washington, celebrul pod pe care George W. Bush, ambetat de curcubeele Bucureștiului, credea cândva că îl pot construi românii. Diplomația românească trebuie să se întrebe în mod cinstit de ce astfel de vizite nu se produc la București. De ce Bucureștiul nu știe încă să joace tactica de a fi credibil ca loc geopolitic de intersecție ori măcar ca schimb de mesaje politice între marii actori de care depinde, aproape ca întotdeauna, o parte a viitorului nostru. Rolul de liant între Moscova și Washington îl joacă Budapesta nu numai pentru jocul său dublu de limbaj politic, dar și ca răsplată pentru o diplomație pro-activă, ingenioasă și/sau inspirată.

(...)

Este aproape evident că Budapesta va fi locul originar al unui nou proces de delimitare a sferelor de influență între marii actori globali. Ceea ce se va discuta acolo, fie și asincronic, va interesa în cel mai înalt grad viitorul României. Pentru că România nu numai lipsește din peisajul întâlnirilor care contează, dar chiar poate deveni victimă directă a unor jocuri diplomatice (geopolitice) ostile. Cred că putem privi vizitele de la Budapesta ca etapă a unui proces care va continua, de negociere și reconfigurare a actualei ordini politici mondiale între SUA și Fed. Rusă. Sunt destul de convins că și etapele ulterioare ale acestui proces vor ocoli Bucureștiul…”, scrie Dorin Popescu.

 

Citește continuarea pe contributors.ro. 

Mai multe articole despre:
Rusia România Moldova Dodon