MENIU

Prima întâlnire Trump-Obama, la Casa Albă. Trump: "Abia aştept să îi cer, în viitor, sfatul"

Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost primit de Barack Obama, preşedintele în exerciţiu, la Casa Albă. Trump a ajuns la Casa Albă în jurul orei 18.30, ora României, iar coloana oficială a acestuia a folosit o intrare care este departe de camerele de televiziune. La sfârşit, cei doi au făcut scurte declaraţii, în care Trump a avut doar cuvinte de apreciere pentru Barack Obama, spre deosebire de campania electorală în care a lansat nenumărate atacuri la adresa preşedintelui actual. Procesul transferului de putere se va încheia pe 20 ianuarie, când republicanul va prelua oficial atribuțiile de președinte al SUA.

Barack Obama a declarat că întâlnirea de 90 de minute a fost una excelentă, în timp ce Trump a subliniat că aşteaptă sfaturile sale, privind exercitarea funcţiei de preşedinte: ”Am discutat mai multe subiecte, unele excelente şi altele ceva mai dificile [...] Însă abia aştept să-i cer în viitor sfatul preşedintelui Obama”.

Ulterior, Obama a mai afirmat: "Vom face tot ce trebuie pentru a te ajuta să reuşeşti, pentru că dacă tu reuşeşti, şi ţara va reuşi", scrie AP. Sky News a redat video, întâlnirea dintre cei doi.

Pe de altă parte, Obama a mai arătat că se simte "încurajat" după conversația avută joi, la Casa Albă, cu președintele ales Donald Trump.

"Am fost foarte încurajat de interesul manifestat de președintele ales, Trump, de a dori să lucreze cu echipa mea pe multe dintre problemele cu care se confruntă această mare țară", a arătat Obama, stând lângă Trump în Biroul Oval. "Cred că este important pentru noi toți, indiferent de partid și indiferent de preferința politică, să ne ocupăm acum împreună de multele provocări cu care ne confruntăm", a mai spus președintele american.

UPDATE. Potrivit AFP, discuţia dintre cei doi are loc în Biroul Oval. În acelaşi timp, Michelle Obama discută, în privat cu Melania Trump.

Invitaţia a fost înaintată de Barack Obama, după ce Donald Trump a câştigat alegerile. Astfel, transferul de putere în Statele Unite începe astăzi.

Prin urmare, Barack Obama este nevoit să-şi înghită cuvintele critice şi să-l primească pe Donald Trump la Casa Albă. La o zi după ce a câştigat alegerile, miliardarul este musafirul preşedintelui în exerciţiu. Tot astăzi, va face primul tur al Casei Albe şi viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump.

Reamintim că Obama a menționat, cu o zi înainte, că "nu e niciun secret" că există diferențe de viziune destul de semnificative între el și Trump, însă a dat instrucțiuni echipei să-i facă tranziția acestuia cât mai ușoară.

"Tranzițiile de succes sunt ceea ce caracterizează democrația noastră," a afirmat Obama.

"Voi face tot ce pot ca următorul președinte să aibă un mandat de succes", a adăugat el.

Președintele a mai spus că este mândru de Hillary Clinton și i-a mulțumit pentru activitatea depusă ca secretar de stat. "Înainte de toate, suntem americani, suntem patrioți și ne dorim ceea ce este mai bun pentru țară", a precizat Obama, adăugând că speră că Trump va menține acest spirit în timpul perioadei de tranziție. El a mai spus că SUA au nevoie de unitate, incluziune și respect pentru instituții.

Mai multe articole despre:
SUA măsuri anunţ Barack Obama Donald Trump.