Donald Trump şi Hillary Clinton, puşi în dificultate de atentatele şi atacurile cu arme albe
Candidaţii pentru preşedinţia SUA sunt puşi în dificultate. Donald Trump și Hillary Clinton își reiau campania luni într-un context de securitate mai tensionat, după explozia unor bombe și un atac cu armă albă în acest weekend în SUA, care au readus terorismul în centrul dezbaterilor, potrivit AFP.
Dar consecințele politice ale acestor evenimente, produse la New York și Minnesota, sunt imprevizibile.
Tema securității naționale nu pare să fi adus vreun profit clar până în prezent niciunuia dintre candidați, judecând după reacțiile la atentatul din clubul gay din Orlando în luna iunie și la atentatele comise în Europa. Candidatul republican și-a exprimat totuși în campanie îngrijorarea față de situația securității în SUA, scrie Agerpres.
După atentatul din Orlando, el s-a prezentat drept omul restaurării ordinii. Trump susține închiderea selectivă a frontierelor în funcție de țările de origine, cu scopul de a împiedica sosirea teroriștilor.
De exemplu, el dorește să sisteze orice primire de refugiați sirieni și denunță proiectul rivalei sale democrate de a crește numărul acestora.
Sâmbătă seara, Donald Trump a ales o notă marțială pentru a-și deschide mitingul după informația proaspătă că o explozie avusese loc la New York. "Chiar înainte să cobor din avion, o bombă a explodat la New York și nimeni nu știe exact ce se petrece, dar având în vedere vremurile ar trebui să devenim mult mai severi", a declarat el susținătorilor săi la Colorado Springs.
"Vom deveni mai severi, mai inteligenți și mai vigilenți."
El s-a lăudat că are sprijinul marelui sindicat al polițiștilor de frontieră, precum și al celui mai mare sindicat al polițiștilor americani, fără a mai pune la socoteală susținerea de către peste 160 de foști generali și amirali. În fața lui, Hillary Clinton, o aliată apropiată președintelui Barack Obama, își pune în valoare experiența politică de un sfert de secol. Fosta șefă a diplomației amintește adesea auditoriului său că se afla în sala de criză împreună cu președintele în timpul raidului secret împotriva lui Osama ben Laden în 2011 și denunță impulsivitatea republicanului pe care îl califică drept pericol public.