MENIU

Doliu uriaș în medicină. Un renumit virusolog a murit - Era „părintele” vaccinului anti-HPV

Doliu în lumea filmului - o actriță adorată de români a murit, după un atac cerebral

Deces uriaș în medicină. A murit un renumit virusolog, „părintele” vaccinului anti-HPV, împotriva cancerului devastator de col uterin. 

„Părintele” vaccinului contra cancerului cervical a murit. Renumitul virusolog a descoperit în urmă cu peste 10 ani legătura intrinsecă dintre HPV și cancerul de col uterin.

Medicul german Harald zur Hausen, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul cancerului şi laureat al premiului Nobel pentru medicină, a murit la vârsta de 87 de ani, informează DPA.

Omul de ştiinţă a încetat din viaţă duminică, a anunţat luni seară Centrul german pentru cercetări în domeniul cancerului (DKFZ), cu sediul în Heidelberg. Harald zur Hausen s-a aflat la conducerea DKFZ timp de 20 de ani.

Virusologul german de renume mondial a fost considerat părintele intelectual al unui vaccin folosit pe scară largă împotriva cancerului cervical şi a altor tumori, contribuţii care i-au adus premiul Nobel pentru medicină în 2008.

„Fără exagerare, se poate spune că Harald zur Hausen a inaugurat o dimensiune complet nouă în prevenţia cancerului”, a spus Michael Baumann. De aceea a și fost recompensat cu premiul Nobel. Harald zur Hausen a descoperit cauza majoritară a apariției cancerului de col uterin. Virusologul a demonstrat că virusul HPV (virusul papiloma uman) provoacă 99% din cazurile de cancer de col uterin din lume.

„Odată cu el, am pierdut un om de ştiinţă excepţional, care a avut realizări revoluţionare în domeniul virologiei tumorale”, a spus Michael Baumann, preşedintele consiliului de administraţie şi director ştiinţific în cadrul DKFZ.

În activitatea sa de dată recentă, medicul german s-a dedicat cercetărilor care vizau o posibilă legătură între consumul de lapte şi carne de vită şi dezvoltarea cancerului de sân şi de colon.