MENIU

Doliu la Beirut

Libanul comemorează, astăzi, trei ani de la asasinarea fostului premier Rafik al-Hariri. Uciderea liderului antisirian a constituit punctul de pornire pentru perioada cea mai violentă de după războiul civil încheiat cu 22 de ani în urmă.

Fiul fostului premier, Saad, care se numără printre liderii coaliţiei anti-siriene, a lansat un apel către concetăţenii săi de a participa la comemorarea de astăzi. Ceremonia va avea loc la ora 10, în Piaţa Martirilor din centrul Beirutului.

Este de aşteptat ca la acest eveniment să fie prezenţi zeci de mii de oameni. Autorităţile au desfăşurat un impresionant dispozitiv de forţe de ordine, pentru a preveni eventualele confruntări dintre participanţii la ceremonia de comemorare, majoritatea sunniţi, şi adepţii opoziţiei, de confesiune şiită, care se vor afla doar la câţiva metri distanţă pentru a organiza un protest antiguvernamental.

Mulţi libanezi sunt convinşi că regimul de la Damasc a fost implicat în asasinarea lui Hariri. Siria a negat mereu aceste acuzaţii, dar, supusă presiunilor internaţionale, şi-a retras în acelaşi an trupele din Liban, act care a pus capăt celor 29 de ani de ocupaţie.

O anchetă ONU a stabilit, la sfârşitul anului 2005, implicarea anumitor oficiali cu rang înalt de la Damasc în acest asasinat.

Ceremonia vine pe fondul tensiunilor create de dublul atentat cu bombă comis ieri la Beirut, soldat cu trei morţi. Atacul a fost condamnat în termeni duri de şeful Guvernului de la Beirut, Fouad Siniora, care l-a pus pe seama Damascului şi a formaţiunilor libaneze şiite Hezbollah şi Amal, pro-siriene. Atentatul a fost condamnat, de asemenea, de Consiliul de Securitate al ONU.
Mai multe articole despre:
Liban Beirut comemorare