MENIU

Dezbaterea democraților. Clinton, în defensivă, mizează pe experiență în drumul spre Casa Albă

Hillary Clinton s-a prezentat duminică în fața americanilor drept candidatul cel mai bine pregătit dintre aspiranții la învestitura democrată pentru prezidențialele americane din noiembrie, în cadrul unei dezbateri televizate în care a respins mai multe atacuri lansate de principalul său contracandidat Bernie Sanders, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Aceasta a fost ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor primare de la 1 februarie în statul Iowa și, apoi, la 9 februarie, în New Hampshire, în contextul în care Sanders, senator de Vermont, a ajuns-o din urmă pe Hillary Clinton în cele două state, conform sondajelor publicate săptămâna trecută, chiar dacă aceasta din urmă își păstrează avantajul la nivel național.

Ascensiunea lui Bernie Sanders a surprins tabăra fostului secretar de stat american după o toamnă foarte favorabilă, și a pus capăt relativei amabilități dintre cei doi candidați democrați.

Strategia lui Hillary Clinton este de a se prezenta drept candidatul cel mai capabil de a gestiona o țară polarizată. În fapt, Clinton încearcă să-l prezinte pe Bernie Sanders drept un idealist neofit, într-un moment în care republicanii sunt deosebit de agresivi și hotărâți să anuleze realizările administrației Obama în domeniile sănătății, imigrației, mediului și dreptului la avort.

'Avem nevoie de un președinte care să poate face față tuturor aspectelor acestei activități. Înțeleg că aceasta este munca cea mai dificilă din lume și sunt pregătită și gata să mă înham', a asigurat Hillary Clinton.

Politiciana democrată l-a criticat pe senatorul de 74 de ani pentru propunerea acestuia de a crea o asigurare de sănătate publică și universală, excluzând de pe piață asigurările private. Hillary Clinton a susținut că ar fi periculos să distrugă reforma lui Barack Obama în domeniul sănătății și să redeschidă o temă atât de sensibilă.

'Asigurarea de sănătate ar trebui să fie un drept al oricărui bărbat, femeie și copil', a proclamat Bernie Sanders, afirmând că împărtășește viziunea lui Franklin Roosevelt și Harry Truman, doi iluștri președinți democrați. 'De ce cheltuim de trei ori mai mult decât britanicii, care au o acoperire universală, sau 50% mai mult decât francezii?', a întrebat retoric el.

Dar propunerea sa are un cost foarte ridicat, care ar dubla cheltuielile bugetului federal, și care ar urma să fie finanțată, potrivit 'socialistului democrat', prin introducerea de noi impozite în special pentru cei foarte bogați. Hillary Clinton a criticat lipsa de responsabilitate față de buget a unei astfel de abordări. 'Eu sunt singura candidată care a promis să nu crească impozitele pentru clasa de mijloc', a reiterat ea.

Dar tocmai această 'revoluție politică' ambițioasă promisă de Bernie Sanders i-a animat pe susținătorii săi, el promițând să se opună industriei farmaceutice și companiilor de asigurări. De asemenea, el a denunțat un sistem economic 'trucat', manipulat de Wall Street și de diverse grupuri de lobby și a condamnat complicitatea oamenilor politici cu sectorul financiar, o aluzie la adresa contracandidatei sale Hillary Clinton și a rețelelor sale new-yorkeze. Înainte de 2015, ea a susținut discursuri plătite de societăți, între care și banca de investiții Goldman Sachs.

'Niciodată nu am fost plătit pentru discursuri de Goldman Sachs', a spus Bernie Sanders, care, alături de Martin O'Malley, al treilea candidat democrat, i-a reproșat fostului secretar de stat timiditatea sa față de bănci. Însă, în opinia sa, 'principala problemă este că Congresul aparține puterii banilor', un laitmotiv care s-a auzit de-a lungul întregii dezbateri.

Dar Hillary Clinton a reușit să pareze toate aceste lovituri, la fel de ferm ca și în cele trei dezbateri anterioare. În domeniul finanțelor, ea a subliniat că programul său vizează întregul sector financiar, nu doar pe cel bancar, fapt salutat de economistul de stânga Paul Krugman.

Ea a reamintit că Bernie Sanders a votat pentru imunitate juridică pentru producătorii de arme în 2005. Sub presiune, el s-a văzut nevoit să dezavueze acest vot sâmbătă. 'El a votat pentru NRA (National Rifle Association) și lobby-ul armelor de nenumărate ori', a insistat Clinton.

Și în probleme de politică externă, Hillary Clinton a părut ca peștele în apă, după patru ani în care a fost la șefia diplomației americane. În nenumărate rânduri, ea și-a exprimat admirația pentru politica dusă de Barack Obama.

Candidații mai au la dispoziție două săptămâni de campanie înaintea primului test, la 1 februarie, în cadrul alegerilor primare (caucus) în statul Iowa. În 2008, Hillary Clinton a terminat pe poziția a treia, după Barack Obama și senatorul John Edwards.