Dezastrul din Maroc continuă după cutremurul puternic: Catastrofă umanitară - Bilanțul victimelor crește - peste 4.000 de morți și răniți
Sunt trei zile de doliu național in Maroc după ce cutremurul devastator a răpus peste 2.000 de persoane și a rănit alte peste 2.000. Bilanțul negru este în continuă creștere. Cele mai multe victime sunt în stare gravă, iar Ministerul de Interne anunță că bilanțul sumbru ar fi, în realitate, mult mai mare. Este nevoie urgentă de sânge, iar spitalele sunt pline de răniți.
Autoritățile din Maroc au decretat stare de urgență și trei zile de doliu național după cutremurul puternic ce a produs peste 4.000 de victime, morți și răniți.
Armata, împreună cu toate serviciile de urgență și forțele de ordine intervin în orașele distruse. Organizația Națiunilor Unite anunță că este pregătită să ajute guvernul marocan în eforturile de salvare. Spania, Franța și Israel au anunțat deja că vor sprijini statul african, iar după ani întregi de ostilitate, chiar și Algeria, țara vecină, este dispusă să ajute după catastrofă.
Mii de salvatori și voluntari intervin în zonele distruse cu pachete de ajutoare, apă potabilă, corturi și pături.
„Oamenii suferă foarte mult aici. Au murit foarte mulți. Clădirile s-au prăbușit pe noi. Oamenii sunt răniți foarte foarte rău. Avem nevoie disperată de ambulanțe”, a declarat unul dintre supraviețuitori.
Cei mai mulți au ajuns să doarmă pe străzi de teama replicilor și a clădirilor vechi și instabile.
Un localnic din orașul turistic Marrakech spune că „am fost răniți în urma cutremurului. Totul se întâmplă la voia Domnului, dar am suferit un mare rău”.
Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo a decis să pună la dispoziția victimelor cutremurului din Maroc luxosul său hotel din Marrakech. Hotelul Pestana CR7, situat la vest de centrul oraşului, a primit deja mai multe persoane.
Românii din Maroc povestesc ce s-a întâmplat în timpul cutremurului devastator de sâmbătă, 9 septembrie
Românii care sunt stabiliți în zona afectată de cutremure au povestit în exclusivitate la Realitatea PLUS prin ce au trecut. David Roman lucrează în Maroc și spune că a ieșit din casă împreună cu familia în momentul cutremurului, iar de teama replicilor, au dormit efectiv sub cerul liber. În spitale acum, este criză de sânge.
„Televiziunea marocana indeamna toti locuitorii, toti cetatenii Marocului sa vina in centrele de transfuzie sa doneze sange. Sunt foarte multe persoane care au fost raportate ca fiind decedate”, a declarat David Roman, din Maroc, la Realitatea PLUS.
Dezastru în Maroc: Cutremur puternic, de magnitudine 7,2 - MII de morți și răniți - Imagini apocaliptice
Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech și în zonele învecinate. Undele de șoc ale cutremurului au fost resimțite până în sudul Spaniei.
Cutremurul de magnitudine 7,2, revizuit de la 6.8, anunțat inițial, din Maroc este cel mai puternic din regatul marocan de când orașul Agadir a fost devastat de un seism puternic cu magnitudinea de 6,7 în anul 1960. Atunci au murit peste 12.000 de oameni.
Iar la 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 kilometri nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând pagube materiale importante.