MENIU

Destituirea lui Trump, supusă la vot în Camera Reprezentanților! Legea prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat „inapt”

Donald Trump

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite declanșează procedura de punere sub acuzare a lui Donald Trump, la mai puțin de 10 zile înainte ca mandatul acestuia să se termine. Conform parlamentarilor democrați, votul pe articolul de impeachment va avea loc miercuri, scrie CNN.

Camera Reprezentanților îl va pune pe acuzare pe Trump pentru un singur cap de acuzare – incitare la insurecție. Având în vedere faptul că democrații au majoritate în această cameră a Congresului, șansele ca punerea sub acuzare să treacă sunt foarte mari.

Pe de altă parte, Senatul este încă controlat de republicani, iar pentru a se putea ajunge la demiterea lui Trump este nevoie de votul a două treimi dintre senatori.

Donald Trump ar urma să devină al primul președinte care este pus sub acuzare de două ori pe parcursul președinției sale. El a mai fost pus sub acuzare și la începutul anului trecut pentru Obstrucționarea congresului și abuz de putere, dar a fost achitat de Senatul republican.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. 

Ea presupune un larg acord al forţelor politice pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi de două treimi dintre senatori.

Mai multe articole despre:
donald trump