MENIU

Descoperire ŞOC despre Trump, în scrisori găsite abia acum. Bunicul său implora să nu fie DEPORTAT

Bunicul preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a rugat autorităţile germane în urmă cu peste un secol să nu fie deportat din ţară pentru că nu îşi satisfăcuse serviciul militar obligatoriu, scrie cotidianul Bild în ediţia de luni. Dezvăluirea a fost făcută pe baza unor scrisori găsite de un istoric în arhiva unui oraş din landul Renania-Palatinat, transmite DPA, citată de Agerpres.

Bunicul lui Trump a crescut în oraşul Kallstadt din Renania-Palatinat, dar a emigrat în Statele Unite în jurul anului 1885, mai întâi la New York, apoi spre Vest - odată cu goana după aur, unde a ţinut mai multe taverne.

Friedrich şi soţia lui au revenit la Kallstadt din cauza dorului de casă.

Într-o scrisoare din arhiva istorică a oraşului Speyer, sud-vestul Germaniei, bunicul lui Donald Trump, Friedrich, îl ruga pe Luitpold - pe care îl numea "mult-iubitul, nobilul, înţeleptul şi dreptul" Principe regent al Bavariei - să nu-l deporteze.

Autorităţile germane au stabilit că Trump a emigrat pentru a evita satisfacerea stagiului militar. În decembrie 1904, Departamentul de Interne a anunţat declanşarea unei anchete pentru a-l deporta.

Oficial, Friedrich Trump încălcase o rezoluţie a ministerului regal de Interne, o lege din 1886 prin care cetăţenia germană le era retrasă celor care emigrau în America de Nord pentru a evita serviciul militar.

Friedrich Trump a trimis în zadar, luni de zile, petiţii prin care cerea să i se permită să rămână.

"Cererea" sa  umilă de a nu fi deportat a fost respinsă de principele Luitpold, conform unei alte scrisori de arhivă consultate de Bild.

Friedrich Trump şi familia lui s-au întors în cele din urmă la New York pe 30 iunie 1905.