MENIU

Democrații și republicanii, uniți de propaganda rusă în războiul din Ucraina - Casa Albă, gest rar față de republicanul McCarthy

Kevin McCarthy, republican, președintele Camerei Reprezentanților, SUA Foto: Profi Media

Casa Albă îl laudă pe liderul republicanilor - Kevin McCarthy, într-o poziție rară față de un rival politic. Republicanii și democrații au aceeași poziție față de războiul din Ucraina și contribuția Americii în susținerea acesteia în războiul declanșat prin invazia Rusiei.

Casa Albă a avut laude pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy. Este un gest rar faţă de un rival politic, după ce acesta i-a replicat ferm unui jurnalist rus, spunând că susţine ajutorul pentru Ucraina şi blamând Rusia.

"Ne bucurăm să auzim că preşedintele McCarthy este de acord că este vital să continuăm să sprijinim Ucraina. Ne-am bucurat să-l auzim că a ripostat la propaganda lansată de agenţiile de ştiri de stat ruseşti, aşa cum am văzut", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul briefingului de presă.

Cuvintele de laudă din partea Casei Albe vin după ce Kevin McCarthy a dat un răspuns fără echivoc unui jurnalist rus despre ajutorul dat de SUA pentru apărarea Ucrainei în fața invaziei militare nejustificate a Rusiei declanșate în urmă cu un an.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, a răspuns dur unui jurnalist al propagandei de la Kremlin care a întrebat dacă se va reduce ajutorul dat Ucrainei, cu care McCarthy nu ar fi de acord.

Kevin McCarthy, aflat în Israel, a fost întrebat de un jurnalist rus de la agenția de stat RIA Novosti, dacă se va schimba în următoarea perioadă poziţia SUA de a susține Ucraina cu armament și financiar, afirmând că liderul republican nu ar susţine Ucraina.

„Știm că nu sprijiniți furnizarea nelimitată și necontrolată de armament și ajutor pentru Ucraina. Puteți spune dacă în viitor politica SUA legată de asistența militară a Ucrainei se va schimba?”, a întrebat jurnalistul de la RIA Novosti.

Liderul republican, vizibil iritat de ce a spus reporterul rus, a întrebat retoric: „Nu știu dacă se aude bine. A spus cumva că nu susţin ajutorul pentru Ucraina?”.

„Nu! Am votat în favoarea ajutorului pentru Ucraina. Susţin ajutorul pentru Ucraina. Nu susţin ceea ce a făcut ţara dumneavoastră, ceea ce îi face Ucrainei. 

Nu susţin nici uciderea copiilor pe care o faceți.

Și mai cred, în același timp, că ar trebui să vă retrageţi. Nu cred că procedaţi corect.

Şi vom continua să sprijinim Ucraina, pentru că restul lumii vede lucrurile exact aşa cum sunt", a punctat Kevin McCarthy.

Liderul republicanilor - Kevin McCarthy se afla luni, 1 mai 2023, în Israel, în prima sa vizită ca președinte al Camerei Reprezentanților.

Încercarea propagandei ruse de a obține un răspuns negativ din partea republicanilor în legătură cu invadarea Ucrainei vine după ce anul trecut, la mijlocul lunii octombrie 2022, în pragul alegerilor legislative de la jumătate de mandat, McCarthy avertiza că republicanii nu vor da un „cec în alb” Ucrainei. Liderul republicanilor se referea la aprobarea pentru Ucraina a unui ajutor financiar și militar continuu în conflictul dintre Ucraina și Rusia.

„Cred că vom fi în recesiune și nu vom scrie un cec în alb pentru Ucraina. Pur și simplu oamenii nu o vor face. Nu este un cec în alb, gratuit”, avertiza McCarthy, pe 18 octombrie 2022, în legătură cu viitoarea poziție a republicanilor în cazul în care vor câștiga Camera Reprezentanților în fața democraților. SUA au oferit Ucrainei ajutor militar și economic de peste 113 miliarde de dolari de la declanșarea războiului de către Rusia, în 24 februarie 2022.