MENIU

Decizie istorică pentru Portugalia. Nu mai produce energie electrică pe bază de cărbune

Sursa foto: Pixabay

Portugalia a închis zilele trecute ultima sa termocentrală pe bază de cărbune, devenind a patra ţară din Uniunea Europeană care pune punct utilizării acestui combustibil fosil pentru a produce electricitate.

ONG-ul pentru protecţia mediului Zero a precizat într-un comunicat de presă că termocentrala pe cărbune de la Pego, centrul Portugaliei, era al doilea mare emitent de CO2 din această ţară, şi a adăugat că “eliberarea de cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră este o zi glorioasă pentru Portugalia”, conform Reuters.

Încetarea utilizării cărbunelui pentru producţia de electricitate a avut loc cu mult înainte de 2030, data ţintă pe care şi-a propus-o Portugalia cu privire la utilizarea acestui combustibil fosil.

Belgia, Austria şi Suedia sunt celelalte trei state membre ale UE care au încetat deja să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică.

Deşi un procent important de 60%-70% din energia electrică din Portugalia este produsă din surse regenerabilă, această ţară se bazează în continuare pe importurile de combustibili fosili pentru a-şi acoperi necesarul de energie.

Există îngrijorări că termocentrala de la Pego, care aparţine grupului privat Tejo Energia, ar putea fi reconvertită pentru a putea arde peleţi din lemn.

Mai multe articole despre:
portugalia energie electrica carbune