Decizia surpriză a lui Vladimir Putin într-un moment de tensiuni maxime la granița cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni în Crimeea, într-o vizită ce survine la două săptămâni după ce Moscova a anunțat că a dejucat o presupusă incursiune a armatei ucrainene în peninsula anexată de Rusia în martie 2014, relatează miercuri mass-media ruse și ucrainene, scrie Agerpres.
Vizita ar fi programată pentru vineri, au declarat marți pentru portalul RBC două surse, una apropiată Kremlinului, cealaltă din anturajul trimisului special al președintelui rus pentru Districtul Federal Sud, din care face parte în prezent Crimeea.
Agenția oficială de presă TASS anunțase anterior că vizita președintelui rus fusese programată inițial pentru joi, dar cea mai mare parte a presei ruse indică ziua de vineri ca fiind cel mai probabil termen al vizitei.
Cu această ocazie, șeful statului rus ar urma să aibă o serie de întâlniri cu oficialități locale și se așteaptă să se deplaseze la tabăra de tineret "Taurida", situată nu departe de Sevastopol, baza Flotei Rusiei din Marea Neagră.
Putin vizitează în mod tradițional Crimeea în luna august. În 2014, el a rostit un discurs în fața Adunării Federale a Rusiei — parlamentul bicameral rus (Duma de Stat și Consiliul Federației) reunit la Simferopol, capitala regiunii—, iar în urmă cu un an a făcut scufundări la bordul unui batiscaf în largul peninsulei.
Ultima oară, președintele rus a fost în Crimeea în luna martie a.c., când a inspectat construcția podului destinat să lege Rusia continentală de peninsula din Marea Neagră.
La sfârșitul lunii iulie, printr-un decret prezidențial, Putin a desființat Districtul Federal Crimeea și l-a inclus în componența Districtului Federal Sud al Federației Ruse, înlocuindu-l totodată pe guvernatorul Sevastopolului, în locul lui Serghei Meniailo fiind numit Dmitri Ovsiannikov.
La 10 august, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunțat că a dejucat o serie de atacuri care ar fi fost puse la cale de Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. În noaptea de 6 spre 7 august, potrivit FSB, un grup de sabotori ucraineni a fost descoperit de trupe ruse din regiune în zona orașului Armiansk din Crimeea. Ar fi avut loc un schimb de focuri în urma cărora un angajat FSB și un militar rus au fost împușcați mortal.
Putin a acuzat imediat Kievul că a "trecut la metoda terorii", dar, cu toate acestea, Consiliul Securității Rusiei, reunit mai târziu, nu a adoptat nicio măsură de retorsiune față de "aceste acțiuni" ale Ucrainei, după cum a scris ziarul rus Vedomosti. În schimb, Putin l-a înlocuit pe șeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, provenit ca și el din serviciile secrete, cu mai tânărul său adjunct, Anton Vaino, nepotul fostului secretar general al Partidului Comunist din Estonia. Presa rusă a scris zilele trecute că această schimbare ar avea legătură directă cu presupusele "acte de diversiune" din Crimeea. Crimeea ar fi fost în sarcina lui Ivanov și ceva nu a mers conform planului orchestrat de Moscova, înclină să creadă o bună parte a mass-media ruse, care nu a dat crezare versiunii Kremlinului cu "incursiunea militară ucraineană".
Oficial, președintele rus dorește ca, prin această vizită, să le demonstreze locuitorilor din Crimeea că autoritățile de la Moscova sunt capabile să asigure securitatea populației și a turiștilor în Crimeea, opinează unii observatori citați de RBC. În plus, această vizită ar putea avea legătură cu apropiatele alegeri pentru Duma de Stat, conform acelorași observatori.
Miercuri, ziarul Kommersant a publicat numele celor doi ruși, care, potrivit versiunii FSB, au fost uciși în confruntarea cu "sabotorii ucraineni". Aceștia sunt colonelul FSB Roman Kamenev și parașutistul din trupele aeropurtate Semion Sâciov. Nu există însă niciun suspect și niciun inculpat în cazul penal deschis în cazul morții celor doi, mai scrie ziarul. Cei care l-au rănit mortal pe Sâciov au fugit pe teritoriul Ucrainei, iar cel care l-a împușcat pe Kamenev ar face parte din grupul de presupuși "cinci sabotori", dar nu se știe clar cine a tras — vreunul din cei doi sabotori uciși de trupele ruse sau unul din cei trei care au fost arestați.