MENIU

Decizia cu iz de apartheid a fost anulată de Guvernul de la Israel

Premierul israelian

Israelienii şi palestinienii nu au voie să călătorească în aceleaşi autobuze. Decizia luată de Guvernul de la Ierusalim a intrat ieri în vigoare. Iniţiativa a fost însă retrasă astăzi după ce opoziţia şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat că măsura aminteşte de apartheid.

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a revenit asupra măsurii controversate la doar câteva ore după implementare. Potrivit planului coordonat de Ministerul Apărării, palestinienii nu aveau dreptul să intre sau să părăsească Cisiordania în autobuze folosite de israelieni. Totodată, muncitorii palestinieni erau obligaţi să se întoarcă din Israel prin aceleaşi puncte de control prin care au intrat.

Planul era gândit să dureze trei săptămâni. Opoziţia şi organizaţiile non-guvernamentale au pus presiune pe Guvern să renunţe la măsura considerată scandaloasă. Executivul a cedat în cele din urmă, anunţând că proiectul va fi suspendat.

Liderul laburist din Israel, Isaac Herzog, a spus că separarea evreilor de palestinieni în autobuze este o umilinţă fără margini şi o pată pentru ţară şi cetăţenii săi". Şeful unui alt partid de stânga a spus că măsura propusă de guvern este "imaginea apartheid-ului".

Mai multe articole despre:
Israel Palestina apartheid