MENIU

Decizia ce ar putea arunca în aer tensiunile militare SUA-China

Rusia a avertizat miercuri cu privire la o posibilă 'cursă a înarmărilor' în Peninsula Coreea, în contextul în care Washingtonul și-a anunțat intenția de a desfășura sistemul său de apărare antirachetă THAAD în peninsulă, ca reacție la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, relatează AFP și TASS, citate de Agerpres.

'Instalarea elementelor sistemului global de apărare antirachetă american în regiune, caracterizată printr-o situație dificilă în domeniul securității, ar putea provoca o cursă a înarmării în Asia de Nord-Est și ar putea complica și mai mult soluționarea problemei nucleare în Peninsula Coreea', a indicat Ministerul de Externe rus, într-un comunicat.

'În genere, această măsură este de natură să consolideze influența distructivă a sistemului global de apărare antirachetă american pentru securitatea și stabilitatea internațională', mai estimează MAE rus în același text.

SUA și-au anunțat luni intenția de a desfășura 'cât mai repede posibil' sistemul lor antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Coreea de Sud. Acest sistem de rachete este conceput să intercepteze și să distrugă rachete balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei sau sunt pe punctul să intre în atmosferă. THAAD a început să fie desfășurat de către americani din 2008.

Acest sistem foarte puternic este unul 'defensiv', orientat 'împotriva amenințării nord-coreene și nu pentru supravegherea Chinei', asigură Washingtonul.

China este totuși îngrijorată de faptul că acesta ar putea fi utilizat și împotriva sa și îl consideră drept o amenințare la adresa potențialului său de descurajare nucleară.

Discuțiile între Seul și Washington cu privire la instalarea acestui sistem antirachetă ar urma să înceapă 'în zilele următoare', potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

'Decizia SUA și a Coreii de Sud de a începe negocieri oficiale cu privire la eventuala desfășurare în Coreea de Sud a sistemului antirachetă THAAD trezește îngrijorare', subliniază diplomația rusă.

Rusia 'constată că aceste evenimente sunt utilizate de către Washington pentru a extinde zona geografică de desfășurare a sistemului global antirachetă', adaugă MAE rus.

SUA dispun deja de o baterie THAAD în Guam, o mare bază americană situată în Pacific, împotriva oricăror amenințări cu rachete nord-coreene.