De ce nu poate Marea Britanie să-și aducă mai multe nave de război în Marea Neagră. Partenerul de NATO care îi blochează pe britanici
Planurile britanicilor de a crea o coaliție în Marea Neagră pentru protecția Ucrainei nu vor avea succes prea curând. Iar asta din cauza Convenției de la Montreux.
Planurile Marii Britanii de a crea o coaliție navală pentru asistarea Ucrainei în Marea Neagră nu vor avea niciun efect serios asupra situației din regiune, a declarat pentru TASS ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin.
"Este o chestiune tulbure și nu este încă clar ce vor să spună prin asta. Se poate presupune că are legătură cu garanțiile de securitate pe care Kievul le discută în prezent cu o serie de țări", a declarat el. "În mod clar, aceste garanții vor fi mai ales pe hârtie și nu în viața reală. Chiar și președintele ucrainean Vladimir Zelenski a recunoscut <...> la începutul acestei săptămâni că nu există niciun element militar în ele".
Diplomatul a continuat spunând că, chiar dacă Londra ar decide să își desfășoare navele de război în Marea Neagră, acestea nu vor putea intra în mare din cauza Convenției de la Montreux privind regimul strâmtorilor și a angajamentului Turciei față de aceasta.
"Două nave vânătoare de mine sunt ancorate aici de doi ani, cu steaguri ucrainene arborate. Se pare chiar că și o echipă de marinari ucraineni a fost instruită să le opereze. Cu toate acestea, nu vor putea intra în Marea Neagră, deoarece Turcia a interzis navele de război ale „părțile în război” să intre, în conformitate cu prevederile conexe ale Convenției de la Montreux. De aceea, este cel mai probabil să rămână aici", a precizat Kelin.
El a adăugat că Londra a încercat deja să creeze o coaliție de tancuri și o coaliție de aviație pentru Ucraina, care se pare că nu au dat niciun rezultat.
"Britanicii au predat Ucrainei trei elicoptere de recunoaștere maritimă și de salvare. De asemenea, au antrenat forțe speciale pentru a opera pe mare - la asta se pricep cu adevărat britanicii. Și asta este tot ceea ce pot face", a declarat Kelin. „Toate aceste eforturi și coaliții par să nu aibă niciun efect serios, notabil, care ar putea influența cumva situația".