De ce îşi lasă suedezii bebeluşii să doarmă afară, la temperaturi de -15 grade Celsius?
V-aţi lăsa bebeluşul să doarmă afară, în frig, cu ocazia odihnei de după-amiază? Pentru majoritatea părinţilor din ţările nordice, răspunsul este unul clar: sigur că da!
În majoritatea creşelor din Suedia, copiii sunt lăsaţi afară atunci când trebuie să doarmă. Un vizitator la o creşă la ora prânzului poate vedea cărucioarele aliniate în zăpadă, cu bebeluşi dormind în ele. La Forskolan Orren, o creşă din suburbiile Stockholmului, toţi copiii dorm afară până la vârsta de trei ani, notează BBC.
„Când temperatura scade sub -15 grade Celsius acoperim cărucioarele cu pături”, explică Brittmarie Carlzon, educatoarea-şefă. „Temperatura nu este singurul lucru care contează, ci şi cât de frig se simte afară. Uneori temperatura poate fi de -15 grade Celsius, dar din cauza vântului senzaţia să fie de -20 de grade”, adaugă Carlzon.
Teoria ce stă la baza acestui obicei este aceea conform căreia copiii care au fost expuşi la aer proaspăt, fie vara sau în mijlocul iernii, sunt mai puţini predispuşi la a fi afectaţi de răceli şi de alte boli. De asemenea, părinţii cred că a petrece o zi întreagă într-o cameră alături de alţi 30 de copii nu le face bine.
Conform studiilor efectuate de Touroula, temperatura ideală pentru un somn în aer liber este de -5 grade Celsius, deşi unii părinţi cu care a dialog îşi lăsau copiii să doarmă afară şi la -30 de grade Celsius.
Nu este clar dacă bebeluşii care dorm afară răcesc mai puţin decât ceilalţi copii. „Anumite studii arată că preşcolarii care au petrecut mai multe ore în aer liber – nu doar dormind – lipseau mai puţine zile de la grădiniţă decât cei care-şi petreceau mai mult timp în interior. Dar alte studii nu au identificat o diferenţă”, a explicat pediatrul Margareta Blennow.