De ce a spus Polonia "Da" refugiaților. Strategia diplomatică care a separat-o de România
Polonia a ales să spună "Da" schemei de relocare a refugiaților în UE pentru a putea negocia alte elemente ale propunerii Comisiei Europene, pe care le considera nefavorabile. "Oricum nu am fi blocat decizia Consiliului", au explicat oficialii de la Varșovia, care s-a delimitat astfel, abil, de tabăra opoziției din Consiliul Justiție și Afaceri Interne de marți, tabără formată de Cehia, Ungaria, Slovacia și România.
Polonia a votat marți, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, pentru relocarea refugiaților pe teritoriile statelor membre și a explicat apoi decizia care a marcat o schimbare de poziției a Varșoviei, ce se arătase inițial reticentă în privința primirii de migranți.
"Oricum nu am fi putut bloca decizia Consiliului. Am fi putut spune Nu, fără să mai avem astfel capacitatea de a negocia, sau am fi putut să facem exact ceea ce am și făcut", a exlicat Piotr Stachanczyk, secretarul de stat pentru imigrație, citat de EUObserver.
Oficialul a spus că una dintre "liniile roșii" pentru Polonia era modelul de distribuție a refugiaților, pe baza populației și a PIB-ului statelor membre.
"Statele membre au fost de acord cu cifrele stabilite, dar au scos din discuție modelul de distribuție care, în viitor, ar fi putut fi folosit ca precedent pentru alocarea de noi cote", a explicat Stachanczyk.
Reprezentantul guvernului de la Varșovia mai spus că decizia Consiliului JAI permite statelor membre să aleagă "grupul de refugiați" pe care dorește să îi integreze, o aparentă referire la dorința Poloniei de a primi doar refugiați creștini.
Decizia guvernului liberal polonez este cu atât mai dificilă cu cât Opoziția conservatoare, care conduce în sondaje înaintea alegerilor din 25 octombrie, s-a pronunțat ferm împotriva primirii de refugiați.