MENIU

David Cameron, decizie de ultima oră privind formarea Guvernului

Premierul britanic David Cameron a încheiat luni formarea noului său executiv și a prezentat deputaților din majoritatea conservatoare constituită după succesul de la scrutinul de săptămâna trecută prioritățile noului său mandat, cea mai importantă fiind renegocierea locului Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Noua echipă guvernamentală este caracterizată în special prin continuitate, o reprezentare feminină mai importantă, dar și prin prezența euroscepticilor din propriul partid.

Chiar a doua zi după alegeri, Cameron a anunțat păstrarea titularilor portofoliilor-cheie, respectiv George Osborne la Finanțe, Theresa May la Interne, Michael Fallon la Apărare și Philip Hammond la Foreign Office.

Alte câteva nominalizări au fost anunțat în cursul weekendului, și anume Michael Gove la Justiție, Nicky Morgan a fost reconfirmat la Educație, în timp ce euroscepticul Mark Harper a fost desemnat șeful majorității parlamentare, în atribuțiile sale intrând respectarea disciplinei de vot.

În cursul zilei de luni, Cameron a repartizat încă vreo zece portofolii ministeriale, printre care și cele deținute de două femei, respectiv Amber Rudd la Energie și Mediu și Priti Patel la Muncă.

Excentricul primar al Londrei, Boris Johnson, care speră că într-o zi va prelua șefia Partidului Conservator, nu a primit niciun post de ministru, dar va participa totuși la unele ședințe de guvern.

Însă majoritatea absolută, dar fragilă câștigată în Camera Comunelor (331 de mandate din 650) îl obligă pe Cameron să trateze cu atenție relațiile cu deputații propriului partid, dar mai ales cu aripa eurosceptică a acestuia, ce arde de nerăbdare să vadă mai multe puteri transferate de la Bruxelles către Londra și agreează chiar ideea unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

După un mandat marcat de redresarea economiei după criza financiară, liderul conservator vrea acum să-și dedice energia 'restabilirii unui simț al justiției în societate', după cum sugerează interviurile pe care le-a dat presei, și o revigorare economică în întreaga țară, mulți britanici simțind în continuare efectele crizei.