MENIU

Dan Dungaciu: Orice vot în Republica Moldova este un geopolitc, nu este unul politic

<p>Dan Dungaciu: Orice vot &icirc;n Republica Moldova este un geopolitc, nu este unul politic</p>

Sociologul Dan Dungaciu a afirmat la Realitatea TV că prima precizare pe care trebuie să o facă este că prezenţa la vot în Republica Moldova depăşeşte aşteptările şi cam tot ce s-a întâmplat, din punctul asta de vedere, în ultimul deceniu. "O prezenţă masivă a fost semnalată până la ora 13.00, până în prânz. Aceasta este vestea bună. Vestea mai puţin bună pentru cine priveşte viitorul Republicii Moldova orientat spre zona europeană este că cei mai mulţi oameni care au fost la vot în Republica Moldova au fost persoane vârstnice", a explicat acesta, adăugând că aceste persoane sunt, de obicei, corelate sau votul lor este corelat cu o simpatie pentru Igor Dodon.

"Dacă vestea bună este că avem o prezenţă mare contează în favoare cui vor merge voturilor, pentru că s-ar putea ca Igor Dodon să fie favorizat de această prezenţă masivă. Sigur că lucrurile se pot schimba", a mai spus Dan Dungaciu.

Întrebat dacă ştie câţi moldoveni au votat peste hotare, acesta a spus că încă nu există statistici care să fie relevante. "Prezenţa masivă a Republicii Moldova peste hotare poate să fie bună comparativ cu ceea ce s-a întâmplat şi în România. Dacă există un asemenea eşec de mobilzare, urmează să vedem. Vestea proastă este că tineretului nu s-au mobilizat la vot comparativ cu cei de vârstă 55-70 de de ani, prezenţa lor este incomparabil mai redusă, însă există acelaşi trend ca şi în România: tineretul se mobilizează după prânz, mai ales după seară. Rata de participare a tineretului se va schimba odată cu trecerea orelor", a spus sociologul.

Dan Dungaciu a mai afirmat că până în prezent au fost semnalate incidente, dar din ce s-a discutat nu există vreunul care să fie considerat decesiv determinant. De asemenea, acesta a precizat că nu vor exista exit-poll-uri pentru a nu exista tentaţia ieşirii în stradă. Sociologul a spus mai există un scenariu conform căruia dacă Marian Lupu intră în al doilea tur cu Igor Dodon, există un potenţial de ieşire din vot şi o acuză anticipată de fraudare a alegerilor.

Totodată, Dan Dungaciu declară că orice vot în Republica Moldova este un vot geopolitc, nu este unul politic. "Dacă totuşi în primul tur se poate vorbi de un vot politic, în al doilea se poate vorbi, cu siguranţă, de un vor geopolitic. Din această perspectivă tot ce se întâmplă în Republica Moldova este geopolitic. Atenţia unor puteri din regiune a existat de fiecare dată. Însă să pui destinul Republicii Moldova doar în mâna acestora mi se mare mai degrabă o smecherie decât geolitică. Contează mult cum vor vota cetăţenii moldoveni, contează dacă votul va fi în favoarea unui candidat proeuropean sau proromân şi contează asta pentru că nimeni nu se poate juca cu creionul pe hârtie aşa cum se întampla în anii '40 sau în cel de-al doilea Război Mondial. Dacă va da un vot proeuropean sau proromân, destinul Republicii Moldova se va schimba în bine. Dacă cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru Igor Dodon vor primi, din păcate, ceea ce merită", a încheiat Dan Dungaciu.